Ohrožení mořští koníci si k překvapení vědců oblíbili jihoafrické kanály

Ohrožení mořští koníci si oblíbili jihoafrické kanály (zdroj: ČT24)

Ohrožený druh mořského koníčka kapského se usídlil v uměle vytvořených jihoafrických kanálech. Ochránci přírody původně proti hloubení koryt protestovali, teď ale projekt podporují. Mořským koníkům se tam totiž daří víc než v přirozeném prostředí.

Jediný ohrožený druh mořského koníka na světě žije pouze na třech místech v jižní Africe. Mimo jiné i v ústí řeky Knysna, kde se developeři rozhodli postavit umělé kanály a obytné domy.

Postupně se ukázalo, že se v nových kanálech koníkům daří. „Za poslední tři roky jsme provedli řadu průzkumů a zjistili jsme, že mořských koníků výrazně přibývá, a to až dvakrát rychleji, než v jejich přirozeném prostředí,“ konstatoval ředitel projektu Louw Claassens.

Koník kapský žije v kanálech
Zdroj: ČT24

Jedenáct kilometrů kanálů si koníci kapští oblíbili zřejmě kvůli zvolenému materiálu. Břeh je totiž postavený z drátěných kontejnerů naplněných kamením, jež nabízí řadu možností, kde se ukryt před predátory.

„Zdá se, že populace koníků se poměrně rozrůstá. V některých rozích najdete až 30 nebo 40 jedinců a všichni přežívají,“ podotkl obyvatel ostrova Konrad Taeuber. V okolí je pro ně i dostatek potravy. Přesný důvod, proč se koníkům v umělém prostředí daří, ale budou vědci teprve zkoumat.