Umělá inteligence dopsala Hru o trůny. Řadu událostí předvídá stejně jako fanoušci

Autor knižní předlohy seriálu Hra o trůny zatím napsal jen pět knih ze sedmi. A tak ho nahradila vyspělá umělá inteligence, která předvídá, jak se události budou vyvíjet dál.

Sedmá sezona seriálu Hra o trůny skončila, poslední série se na televizní obrazovky vrátí až v roce 2018 nebo dokonce 2019. Ještě hůř jsou na tom fanoušci knižní předlohy fantasy série Píseň ledu a ohně. Její autor George R.R. Martin zatím dokončil jen pět knih ze slibovaných sedmi. Na šestém dílu, který se má jmenovat Vichry zimy, pracuje.

  • Zack Thoutt celou svou práci otevřel široké veřejnosti, všech pět zatím hotových kapitol je volně dostupných ZDE

Americký inženýr Zack Thoutt sérii nyní dokončil za něj. Využil k tomu počítačový program, umělou inteligenci založenou na principu neuronové sítě. Stroj pracuje podobně jako člověk, skládá se z umělých neuronů, které napodobují lidské neurony – jsou navzájem propojené a předávají si navzájem signály. Tyto sítě jsou schopné se učit, a právě to udělala ta Thouttova.

Programátor síti předložil všech pět dokončených knih ze série Píseň ledu a ohně a ona si pokusila zapamatovat klíčové okamžiky, jako jsou například úmrtí důležitých postav nebo základní dějové zvraty. Na jejich základě pak vygenerovala vlastní verzi pokračování, zatím jen pět kapitol.

Její verze nedává úplně smysl, program dokonce ani nepochopil, že některé základní postavy jsou mrtvé – v jeho ději se například objevuje dávno mrtvý Ned Stark. „Učitel“ programu přiznává, že je to chyba, jejíž příčinou je, že program prostě ještě není tak dokonalý – technologie, která by byla schopná zapamatovat si tolik složitých zápletek s tak velkým množstvím postav, zatím neexistuje. Ani řada vět nedává smysl, program kombinuje výrazy, které dohromady nedávají smysl – Sansu z rodu Starků například označuje jako „cibulovou konkubínu“.

„Jsem obrovský fanoušek Hry o Trůny, knih i seriálu,“ uvedl Thoutt v rozhovoru pro web Motherboard. „S neurálními sítěmi jsem už pracoval, tak jsem si říkal, že to prostě zkusím.“ 
Jak vypadá část z první kapitoly knihy, vyprávěná z pohledu Tyriona Lanistera (navíc přeložená do češtiny jinou umělou inteligencí, kterou využívá Google Translate):

Počítač píše všechno úplně sám, až na první slovo každé kapitoly, které mu zadá Thout – je jím vždy jméno postavy. Pak ještě počítači upřesní, kolik slov má daná kapitola mít a pak už to nechá na umělé inteligenci.

Stroj se vůbec nebojí, stejně jako Martin, zásadních dějových zvratů. Protože seriálová podoba už knižní předběhla, dá se srovnat, v čem se program trefil a kde byl mimo – přičemž je samozřejmě nutné přihlédnout k tomu, že se seriál v řadě scén od knih odchýlil. Zajímavé také je, že se předpovědi programu mnohdy shodují s tím, co od poslední seriálové sezony očekávají její lidští fanoušci:

  • Zmýlil se: Varys otráví Daenerys, Asha začne lovit členy Noční hlídky.
  • Předvídá proti známým faktům: Sansa Stark je ve skutečnosti členkou rodu Baratheonů.
  • Předpovídá shodně s fanoušky: Jon Snow poletí na drakovi, Jamie Lannister zabije svou sestru Cersei.
  • Nečekané ovšem je, že program byl dokonce schopen vymyslet si vlastní postavu. Jmenuje se Greenbeard – neboli Zelenovous.