Embrya ničí svou samčí část, aby se stala samicemi, popsali vědci

Po desetiletí si vědci mysleli, že ženské pohlaví je u savců tím základním. Nový výzkum naznačuje, že je to složitější: aby si embryo vytvořilo ženské reprodukční orgány, musí nejprve zničit primitivní mužskou tkáň.

Výzkum britských vědců ukázal, že vznik ženských reproduktivních orgánů je aktivní proces, při němž je ničena mužská tkáň. Vědci popsali, že k zlikvidování mužské reproduktivní tkáně je nutný protein nazvaný COUP-TFII. Ukázali to sice na myších embryích, ale zdůrazňují, že tento protein velmi pravděpodobně funguje stejně u všech savců. Je tedy zřejmé, že stejný proces probíhá také u jiných savců a tedy i člověka.

Samčí tkáň, kterou samičí embrya cíleně likvidují, se nazývají Wolffův vývod neboli ductus mesonephricus. Jde o embryonální párovou strukturu, která slouží jako vývod základů močového ústrojí. Také z ní později vznikají některé struktury urogenitálního ústrojí. U samců vede ke vzniku částí zodpovědných za ejakulaci spermatu. U samičích embryí existuje podobná struktura, říká se jí Müllerův vývod – z něj vzniká děloha a vejcovody. U raných embryí existují oba druhy této tkáně.

Přepsání učebnic?

Francouzský endokrinolog Alfred Jost už před sedmdesáti lety popsal, že varlata produkují testosteron a speciální antimüllerický hormon, aby si udržela Wolffův vývod a potlačila vznik samičí tkáně. Pokud tyto hormony chybí, Wolffův vývod se rozpadne a embryo se vyvine jako samice. Tento závěr se dodnes udržel v učebnicích. Vedoucí výzkumu Amanda Swainová z Londýna ale naznačuje, že všechno možná probíhá značně jinak. Také samice podle ní mají způsob, jak zajistit, aby se u nich nevyvinul špatný vývod. Uvedla to v komentáři k jejímu výzkumu, který vyšel v odborném magazínu Science.

Vědci na to přišli, když u samičích embryí zablokovali tvorbu výše zmíněného proteinu COUP-TF II. K překvapení vědců se u embryí zachoval jak Wolffův, tak i Müllerův vývod – což by podle učebnic nemělo být možné.

Výsledky tohoto výzkumu mohou mít značný význam pro hlubší pochopení některých zdravotních problémů u lidí. Občas totiž u žen Wolffův vývod přetrvá – důsledkem jsou pak nádory; vyskytují se také případy mužů s ženskými reprodukčními orgány, což může vést k neplodnosti a řadě dalších zdravotních problémů. Vědci nyní budou studovat, zda to může nějak souviset s poruchami proteinu COUP-TFII.