Medvědi kodiak

Největší medvědi světa začali žrát bez. Kodiaci mu dávají přednost před lososy

Před klimatickou změnou nejsou v bezpečí ani největší medvědi světa žijící na ostrově Kodiak. I oni se jí museli přizpůsobit.

Tým biologů spojených s několika americkými univerzitami popsal znepokojivý trend. Medvědi kodiaci mění způsob získávání potravy. V době, kdy by dříve lovili lososy, nyní začali žrát bobule bezu. Podle autorů práce zveřejněné v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences autoři uvádějí, že příčinou této změny je oteplování v oblasti.

Ostrov Kodiak je součástí souostroví, které leží na východ od Aljašky. Je to po Havaji druhý největší ostrov v USA. Žije na něm jen 13 000 lidí, ale také hnědí medvědi, kteří dostali pojmenování po ostrově – říká se jim kodiaci. Společně s ledním medvědem jde o největšího žijícího medvěda světa. Oproti jeho nejbližšímu příbuznému, severoamerickému grizzlymu, jde o opravdového obra. Zatímco grizzly váží maximálně 360 kilogramů, známe kodiaky, kteří vážili více než dvojnásobek, vůbec nejtěžší kodiak žijící v přírodě měl 751 kilogramů (v zoo ale měli i kodiaka, který vážil téměř tunu). Mohou na délku měřit až 3,2 metrů.

/*json*/{"map":{"lat":58.91307177207902,"lng":-156.5912421234375,"zoom":5,"mapTypeId":"roadmap"},"markers":[],"polylines":[],"circles":[],"polygons":[],"rectangles":[]}/*json*/

Lidé je znají nejčastěji z fotografií, na nichž tito obří tvorové obratně loví lososy v řekách. Právě oni jsou jednou z nejčastějších kořistí medvědů, kteří si ale rádi doplňují jídelníček i požíráním bezu, respektive jeho plodů – peckovin podobných bobulím.

Co prozradil výzkum

Přírodovědci sledovali chování kodiaků pomocí GPS lokátorů, které připevnili na krky 36 samic. Potom je sledovali jak vizuálně ze země, tak i ze vzduchu, navíc monitorovali jejich výkaly. Díky tomu získali přesvědčivé údaje o jejich chování. Ukázalo se, že medvědi musejí reagovat na klimatickou změnu z jednoho prostého důvodu: v době, kdy táhnou lososi, nyní začínají růst bezové plody. Oteplování způsobilo, že nyní rostou dříve než v minulosti – a medvědi si tedy musí vybrat. Buď budou lovit lososy, anebo se zaměří raději na bez.

Dříve byla sezona lososů na konci července, zatímco bez dozrával na konci srpna. Medvědi tedy měli dostatek času, aby se věnovali lososům, kteří se v obrovském množství třou, a přitom si o měsíc později pochutnali i na bezu. Studie ukázala, že medvědi dávají přednost bezu – jakmile bobule dozrály, medvědi prakticky okamžitě opustili řeky a vyrazili ke keřům.

Zatím není jasné, jaký vliv tato změna stravy na medvědy ještě bude mít. Mohl by být ale poměrně velký, ani ne tak na samotné medvědy, ale na ostatní články v potravním řetězci. Mršiny lososů, které medvědi zabili, ale nedožrali, totiž tvoří podstatnou složku v místním ekosystému.