Dnes nastane zatmění Měsíce: čtvrtina na hodinu zmizí. A bude to velmi fotogenické

Na obloze dnes bude zřejmě velmi dobře viditelné částečné zatmění Měsíce. Pravý spodní okraj Měsíce, který zakryje stín Země, bude navíc lomem světla v atmosféře zabarven do hněda. Maximum zatmění nastane ve 20:20 a potrvá do 21:18. Počasí bude pozorování úkazu podle meteorologů přát.

Nejlepší pozici pro sledování zatmění budou mít obyvatelé jihovýchodní Moravy, protože v tomto období vychází Měsíc spíše na jihovýchodě. „Lidé tam uvidí zatmění ještě několik minut před maximem,“ řekl astronom a fotograf Petr Horálek.

Úkaz bude velice fotogenický.
Česká astronomická společnost

Maximum částečného zatmění, kdy zmizí v zemském stínu asi čtvrtina Měsíce, nastane zhruba v čase východu Měsíce. „Tím pádem lze spatřit velice zvláštní situaci, kdy uvidíme zemský stín na Měsíci i na obloze. Při východu Měsíce se na obloze zvedá taková atmosférická opona – stín Země vržený do zemské atmosféry. A ten samý stín, jen o takových 400 000 kilometrů dále, je vržen na Měsíc,“ popsal úkaz Horálek.

Jak pozorovat a fotit

Pro sledování doporučuje vyvýšené místo, nejlépe v přírodě na horách. Lidé by si také měli pro co nejlepší zážitek najít pozici, kde bude výhled na východojihovýchod co nejméně zakrytý domy či stromy.

Částečné zatmění Měsíce
Zdroj: ČT24/Astro.cz/Timeanddate.com/Google Earth

Úkaz je viditelný pouhým okem, ale Horálek doporučuje vzít si alespoň obyčejný binokulární dalekohled. Člověk pak třeba lépe uvidí, že okraj stínu je kvůli zemské atmosféře rozostřený, a později, zhruba půl hodiny po východu Měsíce, i zabarvení stínu do tmavohněda lomem slunečního světla v atmosféře Země. Navíc bude Měsíc zpočátku kvůli optickému klamu způsobenému stoupajícím teplým vzduchem mírně zploštělý do elipsy.

Zatmění bude lidi určitě lákat k focení. Pro kvalitní snímek je podle Horálka určitě třeba stativ a nejlépe fotoaparát s větším objektivem. „A dělat krátké expozice, protože ačkoli bude část Měsíce ve stínu, zbytek bude stále dost jasný. Protože to bude dlouhý úkaz, mohou lidé udělat více snímků a experimentovat, ale nejhezčí to bude těsně nad obzorem v kombinaci s nějakým stromem nebo domem,“ poradil. O své snímky se mohou lidé podle něj podělit s ostatními na webu České astronomické společnosti a také se zapojit do soutěže Neklidné nebe.

Jak vzniká zatmění Měsíce?

Zatmění Měsíce vzniká při průchodu našeho kosmického souseda zemským stínem, uvádí web České astronomické společnosti. Teoreticky by k úkazu mělo dojít pokaždé, když je Měsíc v úplňku a nachází se v tu dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně tři měsíční zatmění. Je to způsobeno tím, že dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna přibližně o 5° a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o průměru jen 1,5°. Měsíc proto zemský stín častěji mine a k žádnému zatmění nedojde.

Pokud je Měsíc v úplňku na obloze od zemského stínu ve vzdálenosti menší než jeho úhlový průměr, můžeme spatřit očima viditelné polostínové zatmění. Kdyby v tom okamžiku na přivrácené straně Měsíce stál astronaut, spatřil by Slunce částečně zakryté tmavou Zemí, obepínanou naoranžovělým prstýnkem naší atmosféry. Pakliže se do stínu Měsíc ponoří hlouběji, jsme svědky částečného zatmění. Část měsíčního disku výrazně ztmavne a onen astronaut by na povrchu zatmělé části Měsíce pozoroval zákryt Slunce naší Zemí.

Zatmění Měsíce (zdroj: ČT24)

 Na tmavé obloze lze světelným dalekohledem rozeznat už při malém procentu zakrytí tmavě hnědý odstín zatmělé části Měsíce – zmíněný oranžový prstýnek naší atmosféry podobně jako optický hranol láme do vnitřku zemského stínu slabý svit červené části slunečního záření. V případě pondělního zatmění půjde zabarvení stínu rozeznat velmi těžko, neboť obloha bude ještě dost světlá kvůli probíhajícímu soumraku. 

Další zatmění nás neminou, nejlepší bude za rok

Ještě zajímavější zážitek se naskytne lidem příští rok 27. července. Objeví se první úplné zatmění Měsíce viditelné z České republiky od roku 2015 a zároveň nejdelší v tomto století. Trvat bude hodinu a 44 minut. K tomu bude podle Horálka ve stejné době kousek od Měsíce jasně vidět planeta Mars, která bude koncem července 2018 nejblíže k Zemi za posledních 15 let.