Z použité vody čistá. Brněnští vědci vymysleli originální zařízení na využití šedé vody

Čeští vědci vyvinuli zařízení, které je schopno čistit použitou vodu z budov na úroveň vody dešťové. Neobsahuje chlor a lze ji užít klidně na zalévání rostlin.

Odborníci z Vysokého učení technického v Brně vyvinuli spolu s vývojáři z praxe zařízení, které je schopno vyčistit použitou vodu z budov na úroveň vody dešťové. Kombinuje mechanické a biologické čištění a výsledkem je voda, která neobsahuje chlor a lze ji užít například pro závlahu. 

Zařízení čistí takzvanou šedou vodu, tedy použitou vodu bez produktů lidského organismu, například vodu ze sprch. Nejprve ji mechanicky předčistí a pak biologicky vyčistí a vyfiltruje. Poté ji lze znovu použít. „Unikátnost je především v tom, že je sloučena separace bakterií nutných pro biologické čištění a hygienické zabezpečení vody filtrací na membránách a v tom, jak jsou membrány regenerovány,“ uvedla mluvčí agentury TAČR Ivana Drábková.

Zákony o šedé vodě

V některých zemích, například v Japonsku, je pro některé účely používání šedé vody nařízeno. Používá se pro splachování na toaletách. V Kalifornii se zase vyčištěná odpadní voda používá pro závlahu, v průmyslu, ale i pro doplnění rezervoárů podzemních vod nebo pro rekreaci. V Česku užití pitné a užitkové vody regulováno není.

„Zatím v České republice není ekonomický tlak na užívání jiných vod než z veřejných vodovodů či studní. Vydatnost vodních zdrojů zatím dostačuje, to se však velmi rychle může změnit. Už dnes mají mnohé oblasti země zásadní problémy s dlouhotrvajícím suchem,“ uvedl Vladimír Jirmus z firmy ASIO NEW, která na vývoji zařízení spolupracovala.

Firma již začala s exportem výrobku na Slovensko, do Maďarska, Rumunska a Chorvatska. V Česku zatím širší zkušenosti s použitím šedé vody chybí, stejně jako příslušné předpisy. Příkladem využití dešťové vody v ČR je dánský výrobce stavebnic Lego v Kladně. Zatím v ČR chyběl ekonomický tlak na užívání jiných vod než z veřejných rozvodů či studní. Vydatnosti zdrojů byly v uplynulých dvaceti letech v podstatě dostačující. Lze ale očekávat, že se zvýší sazby vodného a stočného tak, aby umožnily plynulou obnovu převážně zastaralých sítí. Tento nárůst vytvoří podmínky pro návratnost investicí do užívání šedých a dešťových vod.

Vývoj recyklačního zařízení podpořila TAČR grantem 3,9 milionu korun. Podle předsedy TA Petra Očka je spolupráce vědců s lidmi z praxe efektivní. „Do výzkumu jsou často zapojováni i studenti, kteří mohou aktivně pracovat na prakticky zaměřených výzkumných úkolech a následně vidět hmatatelné výsledky své práce, což je pro ně motivací na dráze vědy a výzkumu setrvat,“ uvedl Očko.