Írán úspěšně otestoval nosnou raketu. Do vesmíru může vynést satelit

Írán úspěšně otestoval nosnou raketu, která může do vesmíru dopravit satelit. S odkazem na íránskou státní televizi to napsala agentura Reuters. Americké ministerstvo zahraničních věcí označilo zkoušku za provokaci a porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Šlo o raketu Simorgh neboli Fénix. Informovala o tom ve čtvrtek íránská státní televize: „Vesmírné centrum imáma Chomejního bylo oficiálně otevřeno úspěšným testem vesmírné rakety Simorgh. Je schopná vynést satelit vážící až 250 kilogramů na oběžnou dráhu ve výšce 550 kilometrů nad povrchem Země.“

Teherán sáhl k testu v době, kdy čelí ze strany Spojených států kritice kvůli svému balistickému programu. Ačkoli zkouška není přímo v rozporu s textem jaderné dohody, kterou Írán v roce 2015 uzavřel se šesti světovými mocnostmi, americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že krok Íránu je v rozporu s duchem této dohody. Úmluva předpokládala, že Írán omezí svůj program obohacování uranu výměnou za zrušení hospodářských sankcí.

„Považujeme to za pokračování vývoje balistických raket,“ prohlásila o testu mluvčí americké diplomacie Heather Nauertová. „Považujeme to za provokaci,“ dodala.

Test íránské rakety
Zdroj: Reuters

Írán se věnuje programu vyslání satelitů již řadu let. Západní státy se však obávají, že technologie dlouhého doletu užívané k umísťování satelitů na oběžnou dráhu mohou být využity rovněž k odpalování bojových hlavic, i když Írán popírá, že by měl něco takového v úmyslu.

V říjnu loňského roku šéf íránské vesmírné agentury poprvé projevil zájem spolupracovat s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA). Írán přitom nabídl, že se podělí o své vědecké poznatky a informace ze satelitů s dalšími státy.