Sýčků ubylo o 90 procent, v Česku zbývá posledních 130 párů

V české přírodě v posledních 20 letech výrazně ubylo sýčků obecných, což byla dříve vůbec nejčastěji se vyskytující sova. Její populace se ztenčila o více než 90 procent. V Česku zbývá odhadem asi 130 párů. Důvodem je například změna způsobu zemědělství. 

Sýček obecný
Zdroj: ČTK Autor: Jaroslav Ožana

Podle Martina Šálka z České společnosti ornitologické (ČSO) je potřeba rychle jednat a chránit zbylou populaci těchto ohrožených sov. ČSO proto od letošního roku začala s monitoringem a ochranou sýčků.

Video Národní genetická banka pomůže sýčkům
video

Národní genetická banka pomůže sýčkům

Pro sýčky je problémem zejména takzvaná intenzifikace zemědělství, která obecně ohrožuje polní ptáky. Zmizelo mnoho pastvin ležících v blízkosti stavení, což je právě pro sýčky ideální prostředí. Přišli tak o vhodná loviště s hojnou nabídkou velkého hmyzu. Nedostatek potravy sýčky ovlivňuje hlavně v hnízdní době, kdy musejí krmit mláďata, kterých při nízké nabídce potravy vyvádějí méně.

Podivné mizení sýčků

Podle Šálka sice v posledních letech opět pastvin přibývá, sýčků ale nikoliv. „Stejně alarmující je ale i zmenšení oblasti výskytu sýčků a pokles hustoty jednotlivých populací, které jsou u nás nyní řídce roztroušené na několika posledních lokalitách, a jsou tudíž mnohem více náchylné k vyhynutí,“ uvedl Šálek.

V Česku nyní sýčkům vadí také tuhé zimy s větším množstvím sněhu. K hnízdění využívají téměř výhradně lidské stavby, proto je ohrožuje i člověk.

„Množství sýčků, kteří uhynou na následky lidské činnosti, je vysoké. Časté jsou například případy, kdy sýčka srazí auto. Sovy se také mohou ocitnout v pasti, kterou pro ně představuje například komín, fukar, sud nebo napajedlo s hladkými okraji, ze kterého se sýček nedokáže sám dostat,“ podotkl Šálek.

Úbytek sýčků se netýká jen Česka, ale zasáhl celou střední Evropu, a v některých zemích západní a severní Evropy je situace dokonce ještě kritičtější. V sousedním Polsku, východním Německu, Rakousku i Slovensku se populace sýčků dramaticky snížily a v Dánsku nebo Lucembursku je sýček dokonce na pokraji vyhynutí.