Geneticky modifikované potraviny přicházejí: Brazílie začala upravovat cukrovou třtinu

Brazílie schválila první geneticky upravenou cukrovou třtinu – jako první stát světa. Měla by zajistit lepší výnosy i odolnost vůči škůdcům.

Brazilský úřad pro biologickou bezpečnost (CTNBio) schválil komerční využívání geneticky modifikované cukrové třtiny. Jde o významný milník pro brazilské odvětví výroby třtinového cukru, který se na světovém obchodu s cukrem podílí asi polovinou, uvedla agentura Reuters. Jinde na světě zatím geneticky upravená třtina k masovému pěstování schválena nebyla.

Petr Havel: Rizika geneticky modifikovaných potravin se přeceňují (zdroj: ČT24)

Technologické výzkumné centrum CTC, které novou odrůdu třtiny vyvinulo, uvedlo, že vstup cukru z ní na exportní trh bude nějakou dobu trvat. Nová odrůda je odolná vůči motýlku druhu Diatraea saccharalis, který je jedním z hlavních škůdců na brazilských třtinových polích a ročně působí odvětví ztráty pět miliard realů (35 miliard Kč). Obsahuje gen bakterie Bacillus thuringiensis (Bt), který se už široce používá k ochraně kukuřice a sóji před podobnými škůdci.

Geneticky modifikované potraviny do půlky světa

Brazílie vyváží cukr do zhruba 150 zemí světa a asi 60 procent z nich nevyžaduje regulační souhlas s dovozem cukru vyrobeného z geneticky modifikovaných organismů (GMO). „Schválení ze strany CTNBio je klíčové pro ty země, které to požadují,“ řekl agentuře Reuters šéf CTC Gustavo Leite.

CTC již požádalo o souhlas s prodejem cukru z GM odrůdy v USA a Kanadě a plánuje to udělat v Číně, Indii, Japonsku, Rusku, Jižní Koreji a Indonésii. CTC v budoucnu chce do třtiny vložit rysy, které by ji učinily odolnou vůči dalším hmyzím škůdcům i proti herbicidům.