Průjmová onemocnění připraví o život 500 tisíc dětí ročně. Situace se nečekaně zlepšuje

V posledních letech se rychle zlepšuje situace s průjmovými onemocněními po celém světě. Může za to zlepšení hygienických opatření.

Počet dětí, které zemřely na následky průjmů, klesl mezi rokem 2005 až 2015 o třetinu, navzdory tomu jsou průjmová onemocnění jednou z nejčastějších příčin dětských úmrtí. S odkazem na studii publikovanou v lékařském časopisu The Lancet o tom dnes informoval zpravodajský web BBC.

Dodržování správné hygieny je klíčové v boji proti průjmovým onemocněním a může pomoci ochránit před nákazou i více náchylné podvyživené děti. Ve své studii proto vědci přičítají pokles úmrtí větší dostupnosti čisté vody.

Půl milionu dětských životů

Navzdory pozitivnímu krátkodobému vývoji jsou však průjmy stále čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí dětí na světě. Před dovršením pěti let na následky průjmů každoročně přijde o život téměř 500 tisíc dětí. Vzhledem k neúplným údajům z míst, jako je například subsaharská Afrika, kde se vyskytuje značná část případů, však může počet úmrtí být výrazně vyšší.

Průjmy jsou spíše nepřímo zodpovědné za vysoký počet mrtvých, jelikož často bývají symptomem, který zhoršuje průběh jiných nemocí, jakými jsou například spalničky či zápal plic.

Většina úmrtí spojených s průjmy se podle vědců vyskytuje v Indii a Nigérii.

Průjmová onemocnění, například rotavirus nebo cholera, se přenášejí kontaminovanou vodou. Šíření nemoci se dá zabránit a nakažené lze léčit. Nejvíce náchylnou skupinu tvoří děti.

Vydáno pod