První robotický kněz na světě umí žehnat i citovat Bibli

Na 500 let reformace a změny v současném vnímání víry má upozornit první robot, který umí žehnat.

Jihozápadně od Berlína leží město Wittenberg. Před pěti sty roky sem přišel kazatel Martin Luther a na podzim roku 1517 zveřejnil 95 tezí, které reagovaly na podobu tehdejšího křesťanství. Právě tato událost se stala bodem, který se pokládá za vznik reformace a tedy i evangelické teologie. Po půl tisíciletí se ve Wittenbergu odehrává možná podobně velká revoluce: právě zde byl představen robotický kněz schopný žehnat věřícím v pěti jazycích. Z jeho končetin přitom září příjemné měkké světlo.

Robot je součástí výstavy, která popisuje 500 let reformačního hnutí. Jmenuje se BlessU-2 a jeho hlavním účelem je otevřít debatu o budoucnosti víry, náboženství a také o roli umělých inteligencí v tom. „Chtěli jsme, aby se lidé zamysleli, jestli je možné, aby jim požehnal stroj, anebo je k tomu potřeba člověka,“ uvedl pro britský deník Guardian Stephan Krebs, který za projektem stojí. Krebs je členem protestantské církve a současně muž, který hodně přemýšlí o tom, jaká bude podoba jeho vyznání v budoucích letech.

Humanoidní pastor

Robot je vybaven dotekovou obrazovkou na hrudníku, dvěma pažemi a hlavou, která má reproduktor. Právě z něj vycházejí požehnání v němčině, angličtině, francouzštině, španělštině a polštině – lidé si navíc mohou vybrat, zda jim bude požehnáno mužským nebo ženským hlasem. V protestantských církvích se totiž pastory mohou stávat muži i ženy.

Robot při požehnání pozvedne ruce, rozsvítí světla umístěná na nich, recituje biblické verše a nakonec požehná. Pokud je o to požádán, může požehnání také vytisknout na integrované tiskárně. Pokud by se první robotický pastor pokazil nebo rozbil, je připraven ještě jeden záložní.

„Chceme otevřít debatu,“ dodává Krebs. „Lidé, kteří sem přijdou, jsou zvědaví, pobavení a vždy velmi zaujatí. Většina z nich je velmi pozitivně naladěná a o konceptu přemýšlí. Lidé z církve si ale myslí, že chceme nahradit lidské pastory stroji; jsou k naší práci mnohem kritičtější.“

Roboti kněze nenahradí

Krebs a jeho kolegové sice shromažďují data z toho, jak lidé na robotického pastora reagují, ale nevěří, že by právě roboti byli cestou, jak se vypořádat s nedostatkem kněží, se kterým se potýká většina Evropy, například i Česká republika. „Robot nikdy nemůže nahradit lidského pastora, nechceme rozhodně robotizovat práci v kostele, ale spíše bychom chtěli zjistit, jestli dokážeme vnímat stroje v teologické perspektivě.

BlessU-2 není prvním náboženským robotem, už před rokem přišel jeden buddhistický chrám na okraji Pekingu s robotem, který recituje mantry.