Jihu Afriky už tolik nehrozí jev El Niňo způsobující sucho

Pravděpodobnost, že se na jih Afriky letos vrátí škodlivý klimatický jev El Niňo, se snížila. Podle agentury Reuters to uvedla jihoafrická meteorologická služba. El Niňo způsobil v JAR sucha, která vedla k vyhlášení stavu přírodní katastrofy.

„Stále předpokládáme, že k výskytu El Niňa dojde během nadcházejícího jarního a letního období, avšak pravděpodobnost se snížila oproti očekávání z předchozího měsíce,“ stojí v aktuální prognóze meteorologů.

OSN odhaduje, že dva roky trvající sucha na jihu Afriky spojená s El Niňem už postihla kolem 40 milionů lidí. V jihoafrické provincii Západní Kapsko byl 22. května vyhlášen stav přírodní katastrofy. Podle BBC panují v regionu, v němž se nachází i Kapské Město, nejhorší sucha za posledních 113 let.

Změna klimatu neznamená nutně jen zvyšování průměrné teploty, ale i to, že se kumuluje energie v atmosféře. To způsobuje, že veškeré projevy klimatu jsou intenzivnější. Hurikány jsou silnější, sucha delší, záplavy intenzivnější atd.
Miroslav Havránek
Centrum pro otázky životního prostředí, Karlova univerzita

El Niňo se projevuje zeslabením studeného Peruánského proudu a vichru vanoucího z východu na západ a s tím souvisejícím oteplením oceánských vod u amerického pobřeží. Tato událost nastává obvykle kolem Vánoc, a proto ji rybáři v Jižní Americe nazvali El Niňo Jesús (Ježíšek). Na pobřeží Severní i Jižní Ameriky přináší silné srážky. Nepřímo jeho vliv pociťují i obyvatelé dalších částí světa. V letech 2010 a 2011 například k důsledkům tohoto jevu patřily rozsáhlé povodně v Austrálii nebo také chladnější zima v Evropě.

Hydrolog Pavel Balvín: Povodně na Srí Lance jsou důsledkem klimatických změn (zdroj: ČT24)

„Na jedné straně je El Niňo projevem přirozené proměnlivosti klimatu Země, není to novodobá záležitost, ale něco, k čemu dochází už řadu tisíců let. Na druhé straně se v poslední době objevují studie, které naznačují, že v souvislosti se změnou klimatu způsobenou člověkem je ten výskyt El Niňa častější a jeho dopady výraznější,“ tvrdí meteorolog Michal Žák.