Americký národní park Ledovec rychle přichází o ledovce

Je neodvratné, že USA ztratí všechny ledovce v průběhu několika dalších desetiletí. Tvrdí to vědci na základě studia úbytku ledovců v uplynulých letech.

Experti z US Geological Survey popsali, že v americkém národním parku Glacier (v překladu Ledovec) za poslední půlstoletí ubylo 85 procent ledovců. Ještě na konci 19. století v tomto montanském parku existovalo 150 ledovců, dnes jich zbývá jen 26 – a jejich budoucnost je velmi nejistá.

Jejich zmizení je součástí dlouhodobého procesu, který bude mít dopad na všechny ledovce v USA – podle dr. Daniela Farge, který se na výzkumu podílel, zmizí ledovce z území jižní části Spojených států přibližně v polovině století.

Rychlý konec ledovců

„Je to neodvratné. Během pár desítek let o všechny přijdeme,“ uvádí vědec. „Coloradské ledovce začaly tát ještě před těmi montanskými. Přestože nám zbývají ledovce na severu, ani ony neodolají dlouho.“ V Montaně se však tyto změny projevují momentálně nejrychleji, jsou však jen součástí trendu, který se projevuje po celé planetě.

Tímto trendem jsou zvyšující se teploty. Montana se otepluje kvůli jejím podnebným podmínkám až dvakrát rychleji, než činí průměrné zvyšování teplot na zbytku planety. Nejhorší jsou podmínky v zimě; déšť místo sněhu způsobuje, že se ledovec zmenšuje stále rychleji a vůbec se neregeneruje. Na jaře začíná sníh v této oblasti tát již o dva týdny dříve než před půl stoletím.

Srovnání satelitních fotografií z roku 1966 a ze současnosti ukázala, že velké ledovce se fragmentují na menší a ty se pak zmenšují ještě rychleji. Největší kusy ledovců ustupují nejpomaleji – například Harrisonův ledovec se za 50 let zmenšil „pouze“ o 19 procent.

Národní park Glacier (v anglickém originále Glacier National Park, kde Glacier znamená ledovec či ledovcový) je ve Spojených státech amerických v Montaně, u hranic s kanadskými provinciemi Alberta a Britská Kolumbie. Má rozlohu 4047 km² a obsahuje mimo jiné dva hřebeny Skalistých hor a přes 130 pojmenovaných jezer. Společně s kanadským parkem Waterton Lakes je součástí světového přírodního dědictví UNESCO jako „Mezinárodní park míru Waterton-Glacier“.