Egyptologové našli neznámé katakomby plné mumií

Egyptští archeologové objevili v guvernorátu Mínja ve středním Egyptě 17 mumií a několik sarkofágů. Považují to za bezprecedentní nález. S odkazem na zprávu egyptských úřadů o tom informovala agentura AFP.

„Našli jsme katakomby, ve kterých byly mumie,“ řekl vedoucí egyptského archeologického týmu Saláh Chúlí na tiskové konferenci v pouštní oblasti , kde se mumie našly a která se nachází asi 200 kilometrů na jih od Káhiry. „Je to největší nekropole v centrálním Egyptě,“ řekl Chúlí.

Ředitel káhirské fakulty archeologických vykopávek Muhammad Hamza objev označil za „velmi významný“ a „bezprecedentní“ . Mumie podle něj pochází z řecko-římské éry, tedy z období mezi 3. stoletím před naším letopočtem a 3. stoletím našeho letopočtu.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem.

Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky a ministerstvo cestovního ruchu v březnu uvedlo, že počet návštěvníků by se mohl v blízké době přiblížit počtu turistů před povstáním.