Rekordních 534 dnů v kosmu. Astronautka Whitsonová si prodloužila pobyt na ISS

Nejstarší a nejzkušenější astronautka světa Peggy Whitsonová si prodloužila o tři měsíce pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Oznámil to ve středu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Američanka přicestovala na stanici loni v listopadu s Francouzem Thomasem Pesquetem a Rusem Olegem Novickým, kteří se bez ní vrátí na Zemi v červnu. Whitsonová opustí ISS až v září.

Astronautka využije prázdného místa v návratovém modulu Sojuz, protože tento měsíc má v třímístné kosmické lodi odletět k ISS jen dvojice kosmonautů z USA a Ruska. Ruská kosmická agentura se nedávno rozhodla, že na ISS bude místo dosavadní tříčlenné udržovat jen dvoučlennou posádku. Na ISS pracuje šest kosmonautů.

Světová rekordmanka ve všech ohledech

Sedmapadesátiletá Whitsonová je ve vesmíru potřetí, a její mise tak potrvá téměř deset měsíců. Je nejen nejdéle ve vesmíru pobývající ženou, ale 24. dubna se stane rekordmankou mezi všemi americkými astronauty, když dovrší hranici 534 dnů v kosmu. Minulý týden navíc vytvořila další rekord mezi ženami, když se na procházku do otevřeného kosmu vydala už poosmé.

Vydáno pod