V Egyptě vykopali část lodi faraona Cheopse. Je stará 4500 let

Egypt hlásí další zajímavý nález: loď starou přes 4000 let. S velkou pravděpodobností patřila jednomu z nejznámějších faraonů historie.

Egyptští a japonští archeologové nalezli v blízkosti pyramid v Gíze lať, která zřejmě tvořila část lodi faraona Chufua (známého též jako Cheops). S odkazem na tým archeologů o tom informovala agentura Reuters. Chufu patřil ke čtvrté dynastii egyptských vládců, panoval před více než 4500 lety a nechal postavit největší z pyramid v Gíze.

Na existenci starověké lodi přišli archeologové již v 80. letech. Dosud se jim podařilo vykopat 700 jejich částí a věří, že brzy práci dokončí. „Oslavujeme, že se nám podařilo vykopat zatím největší lať,“ řekl vedoucí týmu archeologů Mamdúh Taha s tím, že nález je dlouhý 26 metrů.

Loď obohatí muzeum – a naláká nové turisty

  • Chufu, známý rovněž pod řeckou formou svého jména Cheops, byl starověký egyptský panovník. Jeho celé egyptské jméno znělo Chnemchufui. Vládl v období Staré říše, přibližně v letech 2604/2554–2581/2531 př. n. l.

Památkáři a archeologové lať vykopali z hloubky téměř tří metrů a převezli ji do konzervačního centra v Káhiře. Jejich plánem je části lodi restaurovat, aby mohly být vystaveny ve Velkém egyptském muzeu, které má být otevřeno příští rok.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 byl egyptský turistický průmysl oslaben. Cestovní ruch přitom tvoří významnou část egyptské ekonomiky.

Zatímco v roce 2015 Egypt navštívilo 9,3 milionů turistů, v roce 2010 jich bylo 14,7 milionů. Egyptský ministr cestovního ruchu však začátkem měsíce oznámil, že by se počet návštěvníků Egypta mohl v blízké době přiblížit k počtu turistů před povstáním.