Může jóga pomoci proti poruchám paměti? Vědci v Brně sledují desítky dobrovolníků

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně zkoumá vliv jógy a meditace na poruchy paměti a demenci starší populace. K výzkumu využívá 30 dobrovolníků, kteří v osmi týdnech absolvují meditační techniky, ale i různé testy. Podle lékařky Kateřiny Sheardové jóga pomáhá lidem zbavit se stresu a úzkosti, což jsou rizikové faktory demence.

Podle Sheardové má v ČR asi 330 000 seniorů nad 65 let, což je asi pětina, mírnou kognitivní poruchu, čili poruchu paměti nebo poznávacích funkcí. Takový člověk má s pamětí, soustředěním a orientací o něco větší potíže, než odpovídá jeho věku, ale nesplňuje kritéria pro diagnózu demence. „Dalších minimálně 150 000 lidí trpí demencí a velikost obou skupin neustále roste,“ uvedla Sheardová.

Objevitel Alzheimerovy nemoci byl Čech (zdroj: ČT24)

Proto výzkumníci hledají možnosti, jak oddálit nástup onemocnění a zmírnit jejich průběh. Jednou z metod je meditace. „Vybrali jsme 30 dobrovolníků z pacientů účastnících se naší studie o stárnutí mozku. Absolvují osmitýdenní program, který využívá techniky v mnohém shodné s klasickou jógou. Trénink vede zkušený instruktor,“ uvedla Sheardová, která vede brněnskou část studie o stárnutí mozku.

Jak se zkoumá vliv jógy na mozek

Podle ní účastníci také třikrát absolvují podrobné vyšetření zaměřené na kognitivní funkce, stres, úzkost a depresivitu a stav imunitního systému. „Poprvé před zahájením meditačního programu, druhý týden po jeho skončení a poslední půlrok po skončení,“ doplnila. Čekají je paměťové testy, testy pozornosti, na úzkost a depresivitu a vyplní dotazník s otázkami odhalujícími kvalitu jejich života.

Neurolog: Parkinsonova nemoc není nemoc stáří (zdroj: ČT24)

Ze vzorků krve odborníci analyzují jejich imunitní profil a z analýzy slin úroveň jejich stresu. „Jóga je prevencí proti mnoha nemocem. Pomáhá zbavit se stresu a úzkostí, což jsou rizikové faktory demence. Pomáhá i při léčbě mírných kognitnivních poruch a demence, protože mírní psychické příznaky a zabraňuje jejich rozvoji. Společně s tělesným pohybem má vliv na prevenci rozvoje poruch paměti,“ doplnila Sheardová.