Medvědi jsou větší zabijáci, než si vědci mysleli, prokázaly skryté kamery

Na Aljašce zkoumali biologové po 3 roky, jaké jsou lovecké zvyky medvědů. Využili k tomu moderní technologie: medvědům připevnili na tělo malé neinvazivní kamery, pomocí nichž mohli sledovat, jaké jsou jejich stravovací návyky i lovecké schopnosti.

Ukázalo se, že toho o medvědech víme vlastně jen málo: nová studie ukazuje, že toho zabijí mnohem více, než vědci tušili. Mnohem více:

Autoři studie upozorňují, že zjistit stravovací a lovecké návyky predátorů je velmi náročné. Taková zvířata se snaží skrývat, nezanechávají po sobě stopy a jen těžko se dlouhodobě sledují – svým pozorovatelům jsou totiž nebezpečná. Hnědý medvěd může podle závěrů nové studie pojídat několik dní dospělého losa, anebo stráví konzumací sobího mláděte třeba jen 40 minut. Zjistit v takové nepravidelnosti nějaký řád není snadné.

Skrytá kamera s medvědy

Vědci tak sáhli po obojcích, na nichž byly upevněné miniaturní kamery. Každých 15 minut pořídily 10sekundové video – mohly takto fungovat déle než měsíc v kuse, aniž by se jim vybily baterie. Vědci tímto způsobem monitorovali celkem 17 medvědů v letech 2011–2013. Analyzovali pak desítky hodin záběrů, celkem 35 376 videoklipů. Z nich vyplynulo, že medvědi se nejraději válí nebo cestují: těmito činnostmi stráví 60,5 a 21,3 procent času. Pouhých 6,3 procent jejich života je věnováno lovu a krmení se.

Video Medvědi vymírají
video

Česká vědkyně popsala, proč vymírají medvědi

Dalo by se říci, že jsou v tom výrazně výkonnější než lidé – my v současné době na získání potravy musíme pracovat nejméně 8 hodin denně. Vědci studovali i záběry, na nichž medvědi zabíjí, z toho dokázali popsat, jakou kořist loví nejvíce. Zdaleka nejčastěji je jejich potravou los a sob karibu, ti tvoří asi polovinu jejich kořisti. Nečekaně hodně ale konzumují i rostliny – ty tvoří asi 20 procent jejich jídelníčku.

Biologové však našli i mnoho výjimek, které ukazují, jak variabilní lovci medvědi jsou: jejich další kořistí byli zajíci, labutě a dokonce v několika případech i jiní slabší medvědi.
Během 45 dní průměrný medvěd zabil 34,4 losů a karibu, což je mnohem více, než se vědci domnívali. Dosavadní studie totiž ukazovaly, že toto číslo je 5,4 losů a karibu.