Vilhelm Bjerknes: meteorolog, který šarlatánství přetvořil na vědu

Před 155 lety se v Oslu narodil budoucí geofyzik a meteorolog Vilhelm Bjerknes, zakladatel moderní předpovědi počasí. Do té doby zkusmé a pro veřejnost nepříliš důvěryhodné predikce přetavil pomocí matematiky a fyziky v exaktní vědu a spolupodílel se i na ustavení dosud používaných pojmů studené a teplé fronty.

Vilhelm Bjerknes přišel na svět 14. března 1862 v historické části Osla jako syn fyzika zaměřujícího se na dynamiku kapalin a ženy z politicky vlivného západonorského rodu. Studoval v Oslu, Paříži i Bonnu, později přednášel fyziku na univerzitě ve Stockholmu, kde získal i profesuru, a především: založil moderní meteorologii.

„Bjerknes z meteorologie udělal exaktní vědu,“ doplňuje meteorolog ČT Vladimír Piskala. „Až do té doby platila spíše za obor, která používá dosti nevědecké metody, a metrologové byli považováni do značné míry za šarlatány. Bjerknes to změnil.“

Určující podle Piskaly bylo Bjerknesovo přesvědčení, že dění v atmosféře a proměny stavů počasí jsou výsledkem termo- a hydrodynamiky. Stanovil tak sedm na sobě nezávislých rovnic, podle kterých dokázal definovat různé vzdušné hmoty a předpovědět, kterým směrem se budou pohybovat.

Na okluzní frontě klid

O cestách těchto vzdušných hmot nad Evropou ostatně mluví každá předpověď až dosud, mimo jiné v podobě synoptických map, které zobrazují studené (pásy modrých trojúhelníků), teplé (červené vlnky) a okluzní fronty (fialová kombinace) – což je terminologie, kterou v předpovědích opět zavedl norský vědec.

V případě názvosloví frontálních systémů a celé teorie front mu už asistoval i jeho syn Jacob. „Přišli na to, že výrazná změna počasí je vázaná na docela úzký pás mezi teplým a chladným vzduchem. Tento pás nazvali frontou,“ říká Piskala. „Terminologii si vypůjčil z vojenství první světové války. První fronty byly dřív na vojenských než meteorologických mapách.“

Vizitka Vilhelma Bjerknese
Zdroj: ČT24

Chcete vědět, jak bude? Musíte vědět, jak je nyní

Hlavní přínos norského vědce podle dřívějšího vyjádření meteorologa Michala Baťky ovšem spočívá v tom, že v roce 1904 definoval dvě základní podmínky pro to, aby se počasí vůbec dalo předpovídat: „Tyto dvě podmínky jsou: dostatečně přesná znalost počátečních podmínek stavu atmosféry a znalost zákonů, jimiž se změny atmosféry řídí. Početní předpověď počasí označil Bjerknes za hlavní a konečný cíl meteorologie jako exaktní vědy.“

Na toto snažení později navázal fyzik Lewis Fry Richardson, který věřil, že se pomocí rovnic a fyzikálních vztahů dají popsat a vyčíslit všechny pochody atmosféry. Na přelomu desátých a dvacátých let se tak pokusil o ruční výpočet, numerickou předpověď počasí.

Přestože směr si zvolil správný, kapacitně jeho záměr nebyl v lidských silách. Sen mu tak mohl splnit až John von Neumann, když v roce 1946 stavěl meteorologický počítač ENIAC; v té době, s bezprostřední zkušeností druhé světové války, navíc i západní generalita věděla, jak důležitá je pro vojenský úspěch znalost nadcházejících povětrnostních podmínek. 

Od telegrafu k počítači. Jak se měnilo předpovídání počasí? (zdroj: ČT24)