Ohrožený vlček má znovu naději: za rok se jeho populace zvětšila o 10 procent

Ohrožená africká šelma má znovu naději. Díky ekologickým organizacím se podařilo stabilizovat jeho počty – a dokonce teď vlčků přibývá.

Počty ohroženého vlčka etiopského po více než třech letech narůstají. V horském pásmu na jihovýchodě Etiopie vědci zaznamenali 60 štěňat tohoto ohroženého druhu. S odkazem na mezinárodní nadaci na ochranu přírody Born Free o tom informoval zpravodajský web BBC.

Vlček etiopský je podle Born Free nejohroženějším masožravcem v Africe a jednou z nejméně obvyklých psovitých šelem. Na světě jich žije méně než 500. Ohrožuje je ztráta přírodního prostředí, nemoci a páření se zdivočelými zdomácnělými psy. Právě křížení se psy se pro druh stalo v poslední době největší hrozbou – zaniká tak jejich jedinečný genofond.

Téměř neznámá šelma přišla do Afriky z Ruska 

Vlček je velmi zváštní tvor. Domorodci ho pokládají za druh šakala, biologové dlouhá léta věřili, že jde o druh lišky. Tomu naznačují jeho hodně specifické nohy, uši a hlavně typicky liščí ocas. Jenže později se ukázalo, že jde spíše o vlka než lišku – a nejnovější výzkumy odhalily, že to není ani vlk, ale jen jeho poměrně blízký příbuzný. 

Jeho chování je stejně podivné jako jeho vzhled. Na rozdíl od ostatních psovitých šelem žije ve vysokých nadmořských výškách – až kolem 4000 metrů nad mořem. Ve dne jsou to samotáři, v noci se ale sdružují do tlup.

Když biologové studovali, kde se vlastně vlček etiopslý vzal, vedly jeho stopy až do Asie. Na sever Afriky se vlček dostal v poslední době ledové; dostal se sem zřejmě při migraci až ze sibiřských oblastí dnešního Ruska.