Slon africký spí jen dvě hodiny denně. Nová studie ukázala, že je to nejméně ze všech savců

Volně žijící sloni afričtí během 24 hodin spí pouhé dvě hodiny, většinou v noci. S odkazem na studii jihoafrických univerzitních vědců o tom informoval zpravodajský web BBC. Pokud je tomu opravdu tak, znamenalo by to, že sloni spí nejméně ze všech savců.

Vědci sledovali dva volně žijící slony v Botswaně, aby zjistili více o jejich přirozeném spánkovém režimu. Sloni v zoologických zahradách prospí asi čtyři až šest hodin denně. Naproti tomu sloni v přírodě spali pouhé dvě hodiny. Někdy však samice slona zůstaly vzhůru i několik dnů v kuse. V tomto čase sloni překonávali velké vzdálenosti. Podle vědců možná prchali před lvy a pytláky.

Do takzvané REM fáze spánku, kterou charakterizují rychlé pohyby očí a sny, se sloni dostali jednou za každé tři až čtyři dny. Spali přitom vleže místo vestoje. 

„Sloni spí nejkratší dobu ze všech savců, což souvisí s tím, jak velká mají těla… Vypadá to tak, že se jim zdají sny jen každé tři až čtyři dny. Vezmeme-li v potaz jejich dobrou paměť, musíme se opět zamyslet nad tím, do jaké míry je pravdivá teorie o tom, že REM fáze spánku souvisí s inteligencí,“ řekl biolog z jihoafrické univerzity Witwatersrand Paul Manger.

Video Horizont ČT24
video

Čína zakáže obchodování se slonovinou

Zdroj: ČT24