Umělá inteligence právě poráží lidi v pokeru. Je to mnohem větší přelom než šachy i go

Že stroje poráží člověka ve hrách, jako jsou šachy nebo go, jsme si už zvykli. A to přesto, že ještě nedávno experti předvídali, že ve hře Go je člověk neporazitelný. V lednu 2017 ale probíhá ještě mnohem důležitější souboj.

  • Texas hold 'em je varianta pokeru. Stala se nejhranější karetní hrou nejen v evropských a amerických kasinech, ale také v hernách na internetu. Hráči se obvykle během hry snaží odhadnout své šance na výhru s ohledem na své karty, dosud vyložené karty a sázky soupeřů. Protože ve většině her nedojde k ukazování karet, je významné odhadnout jednak své šance na výhru při případném ukazování, ale také šanci, že ostatní soupeři položí karty po sázce hráče. (wiki)

Od 11. ledna 2017 se v Pittsburghu hraje asi nejdůležitější pokerový turnaj v dějinách. Bojují v něm čtyři lidští hráči proti programu, umělé inteligenci nazvané Libratus. V polovině turnaje se zdá, že počítač lidské protivníky drtivě poráží: navíc se na rozdíl od lidí hru od hry zlepšuje. V posledních rozhovorech si dříve optimističtí pokeroví profesionálové už jen posteskli, že to vypadá, že nemají šanci.

Proč je to tak důležité? Tato varianta pokeru (Heads-Up, No-Limit Texas Hold'em poker) je hodně odlišná od všech předchozích her, kde již stroje člověka porazily. Její součástí je nejen statistika a matematika nutná pro výpočet toho, jaká je pravděpodobnost, že se nějaká karta objeví ve hře.

Nedílnou součástí této hry je i blafování, skryté karty, rozhodování se na základě nedostatečných informací a čistá psychologie – hráč musí velmi dobře odhadovat, jak uvažují jeho protivníci. A v tom všem je zatím počítač v průběhu tohoto turnaje lepší než člověk.

Turnaj se jmenuje „Brains Vs. Artificial Intelligence“ a koná se v Rivers Casinu v Pittsburghu. Program Libratus vymyšlený programátory z Carnegie Mellon University v něm měří síly se čtyřmi profesionálními hráči: proti němu bojují Dong Kim, Jimmy Chou, Jason Les a Daniel McAulay.

Odměnou bude 200 tisíc dolarů, hráči jsou tedy také dostatečně motivovaní, aby zvítězili. Jde o světovou špičku, ale ani to již nestačí. Jejich počítačový protivník je prostě lepší.

Když v pondělí skončilo zatím poslední kolo hry, měl Libratus nad druhým nejlepším hráčem obří náskok. V tiskové zprávě, kterou vydala Carnegie Mellon University, se Jimmy Chou svěřil: „Robot se den ode dne lepší. Je jako jeden z nás – ale mnohem tvrdší.“

Aby mohla umělá inteligence nějakou hru hrát, musí se ji nejprve naučit. U pokeru se to stalo roku 2015, ale tato konkrétní varianta hry byla mnohem složitější. Aby Libratus uspěl, pracovali na něm špičkoví experti na umělou inteligenci vedení profesorem Tuomasem Sandholmem.

Vyvinuli pro něj nové algoritmy, pomocí nichž se sám učí strategii a zohledňuje i chyby a úspěchy ostatních hráčů. Pozoruhodné je, že tyto algoritmy nejsou specifické pro poker, ale dají se využít pro mnoho dalších činností.

Stroj proti člověku

Libratus využívá výpočetní kapacity jednoho z nejvýkonnějších počítačů současnosti, který se jmenuje Bridges. Díky tomu může dokonale a do detailů analyzovat předchozí hry – lidský hráč toho v takové míře není schopen. Pro umělou inteligenci provádí také výpočty v reálném čase; počítač tak může ve hře improvizovat a přizpůsobovat strategii aktuální situaci.

Turnaj Brains Vs. Artificial Intelligence
Zdroj: Carnegie Mellon University

Lidští protihráči jsou ze stroje nešťastní. „Neuvědomil jsem si, jak je dobrý. Bylo to, jako bych hrál proti někomu, kdo podvádí, kdo se mi dívá do karet,“ uvedl Kim v rozhovoru pro časopis Wired. „Neobviňuji ho, že by podváděl, je prostě jen tak dobrý,“ doplnil.

Libratus (z latinského slova vyvážený) je schopen hrát se stejnými kartami mnoho variant, je nepředvídatelný a také velmi úspěšně blafuje – zejména poslední bod bylo něco, s čím lidé, kteří proti němu nastoupili, vůbec nepočítali.

Jak funguje umělá inteligence

Libratus se umí velmi dobře poučit ze svých chyb, na začátku turnaje byl omylný, ale nyní se již naučil dokonale číst schopnosti a myšlení svých protihráčů. Lidé tím, že proti němu hrají, jen zlepšují jeho již tak špičkové schopnosti.

Podle serveru Gizmodo je Libratus velkým krokem k „obecné umělé inteligenci“. Zatímco dnes umí tyto programy špičkově zvládat jeden typ úkolu, Libratus zvládá řadu různých úloh. Poker v sobě totiž obnáší tolik různých „miniher“, že to téměř odpovídá „obecné umělé inteligenci“.

Úspěch tohoto stroje může znamenat velký přelom. Zejména v pokeru, který se v současnosti hraje především přes počítače, by mohl zcela změnit celé odvětví. V tomto sektoru, zatím jen minimálně regulovaném, se přitom pohybují miliardy. Například v roce 2005 přesáhl obrat pokerových heren na internetu 50 miliard dolarů.

Pokud někdo do tohoto prostředí vypustí umělou inteligenci, která je neporazitelná, může zbohatnout nepředstavitelným způsobem.

Současně se ukazuje, že umělé inteligence umí uspět i v oborech, kde dosud dominovali lidé – statistická data jim dávají schopnost analyzovat spoustu jinak nepopsatelných situací.

Schopnosti, které Libratus prokazuje, jsou využitelné v desítkách různých oborů, v nichž může stroj úspěšně nahradit lidské pracovníky – kvalitou i cenou práce. Typickým příkladem může být policejní vyjednávání, kybernetická bezpečnost nebo plánování lékařské péče.