Čeští vědci chtějí, aby stát chránil noční oblohu

O problémech se světelným znečištěním budou 5. ledna jednat s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) čeští astronomové. Oznámil to mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Suchan.

Světelný smog nejen zásadním způsobem zhoršuje podmínky pro pozorování vesmíru, ale negativně ovlivňuje i život lidí, přírodu a ekonomiku. O schůzku požádali sami vědci, tvrdí, že stát nemá ochranu nočního prostředí a světelné znečištění systémově začleněny do ochrany přírody. Chtějí proto nabídnout odbornou pomoc.

Ve světlem znečištěném prostředí žije až 80 procent světové populace, uvedla v nové studii Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu (IDA). Potýká se s ním i Česko, nejvyšší koncentrace světelného smogu jsou v Praze, Brně, Ostravě a Liberci. Naopak nejméně jsou světelně znečištěny lokality na Šumavě, v Beskydech, v Jizerských horách, v Podyjí nebo v Českém Švýcarsku.

„V poslední době se u nás proti světelnému znečištění hodně dělá, ale je to bohužel nesystémové. V současné době například zpracováváme žádosti o měření a posudky ze Správy Chráněné krajinné oblasti Brdy nebo Správy Národního parku Podyjí. Zájem je ze strany jednotlivých útvarů ochrany přírody čím dál větší,“ uvedl Suchan, který je zároveň předsedou odborné skupiny České astronomické společnosti pro tmavou oblohu.

Na tmavé obloze se nedá vydělat

Mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková potvrdila, že problematika světelného znečištění není na evropské úrovni dostatečně právně vyřešena. „Proto budeme na schůzce společně hledat možné cesty, jak tuto oblast legislativně postihnout,“ dodala. Připomněla, že ministerstvo se v minulosti podílelo na řešení problému světelného znečištění z polské oblasti Turów, které způsobovaly polské skleníky na pěstování zeleniny.

Vědci chtějí podle Suchana informovat Brabce o současné situaci ve výzkumu světelného znečištění, faktické ochraně před ním a zájmu o řešení, který dávají najevo mnohé instituce a městské samosprávy.

Světelný smog je v Česku rozšířený a podle odborníků již není možné spatřit přírodně tmavou oblohu, světlo se totiž rozptyluje až desítky kilometrů od velkých měst. Negativně ke znečištění přispívá i osvětlení památek, pouliční lampy a v těchto týdnech také světelné vánoční dekorace.