Sklizeň 400 kilometrů nad Zemí. Na ISS dozrál salát

Na konci minulého týdne si astronaut Shane Kimbrough pochutnal poprvé na salátu, který si vlastnoručně vypěstoval na palubě Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Jde o experiment, který má přinést na stanici čerstvé živiny.

Astronaut Kimbrough začal nejnovější sérii zahrádkářského experimentu jménem Veggie 25. října. Nešlo zdaleka o první pokus s pěstováním salátu na ISS, tentokrát je to výjimečné v tom, že se všech šest rostlinek salátu pěstuje současně. Shane Kimbrough se o ně staral prakticky od začátku sám, jen v případech krize se obracel na pozemskou centrálu, aby mu poradila, co si počít.

Salát z vesmíru
Zdroj: NASA

Na ISS se pěstují rostlinky červeného římského salátu, neboli lociky seté. Tato listová zelenina je nejen ideálním zdrojem živin, ale navíc skvěle snáší výjimečné podmínky, jež na ISS panují. Nejvíc pomoci astronaut potřeboval hned na začátku experimentu, kdy udělal několik začátečnických chyb. „Během prvního týdne dostávaly sazeničky příliš mnoho vody,“ popsala problém vedoucí tohoto projektu Nicole Dufourová. „Kvůli tomu rostly zpočátku o něco pomaleji, ale poté, co jsme Kimbroughovi poradili, aby větrákem vysušili vlhkost, se vzpamatovaly.“

NASA zvolila pro sklizeň metodu „Cut-and-come-again“ neboli „uřízni a přijď zase“. Je založená na tom, že astronaut vždy odtrhne jen jeden nebo dva lístky, aniž by poškodil samotnou rostlinu. Díky ní se dají trhat lístky salátu opakovaně – salát je schopen vyrůst dalších přibližně každých 10 dní.

Cílem tohoto projektu je zvýšit produkci čerstvých potravin ve vesmíru, což astronautům umožní zdravou stravu a dostatek živin. „Testovat tuto metodu ve vesmíru po testech na Zemi je pro nás velmi vzrušující,“ uvedla Dufourová. „Opakovaná sklizeň nám umožňuje získávat více salátu pro jídlo i pro výzkum, takže pro nás je to dvojnásobná výhra.“

Dějiny vesmírného zahrádkaření

Poprvé se salát na ISS začal pěstovat roku 2014. Tehdy byly vzorky salátu používány čistě pro výzkumné účely a pro analýzy toho, co s rostlinkami dělá stav beztíže. Roku 2015 už astronauti salát poprvé jedli; prvním člověkem, který si na něm pochutnal, byl Scott Kelly.