Alfa Centauri už neexistuje. Astronomická unie ji přejmenovala

Mezinárodní astronomická unie zveřejnila seznam 227 změn ve jménech nebeských těles. Některá jsou upřesněna, některá změněna, jiná se vrací ke starším názvům - to se týká právě Alfy Centauri.

Milovníci astronomie si budou muset zvyknout na nová jména hvězd. Rozhodla o tom jediná organizace na světě, která má právo měnit názvy nebeských těles. Mezinárodní astronomická unie (International Astronomical Union, zkráceně IAU) sdružuje profesionální astronomy a národní astronomické společnosti světa. Byla založena v roce 1919 a sídlí v Paříži.

Na konci listopadu 2016 zveřejnila organizace na svém webu 227 změn a úprav názvů existujících nebeských těles, většinou kvůli zpřesnění. Tento krok měl zabránit nepřesnostem a zmatkům v pojmenování těles, vysvětluje IAU. Jako příklad uvádí hvězdu Fomalhaut, pro niž bylo doposud přípustných asi 30 různých jmen – od Fumalhaut přes Fomahut až po nezvyklé Fomal'gaut.

IAU proto rozhodla, že pro hvězdy, které mají historicky odlišná pojmenování, vybere jen jedno jediné. Například u hvězdy, jíž se doposud říkalo Alfa Centauri, se rozhodla pro její prastaré jméno Rigil Kentaurus. Tento výraz pochází z arabštiny a znamená „Noha kentaura.“

Sousední Proxima Centauri, což je hvězda nejbližší Slunci, se bude nadále jmenovat stejně. Právě u ní se nachází Zemi nejbližší exoplaneta; ta dostala jméno Proxima b. U většiny případů se nic nemění – hvězdě zůstane její nejznámější jméno z mnoha, která měla: například Vega, přestože je známá pod desítkami jmen, zůstává nadále Vegou. Oficiální číselná označení planet také zůstávají stejná.

Kompletní seznam změn naleznete na oficiálních stránkách IAU.

„Protože IAU již adoptuje jména pro exoplanety a jejich hvězdy, stalo se nutným, abychom katalogizovali jména pro planety z minulosti a abychom vyjasnili, která verze je správná,“ uvedl v oficiálním prohlášení Eric Mamajek, který šéfuje pracovní skupině Working Group on Star Names.

Většina jmen hvězd, souhvězdí a dalších vesmírných těles pochází z latiny, řečtiny a arabštiny; právě astronomové z těchto kultur nebeská tělesa poprvé katalogizovali.