Českou vědu čeká změna: instituce by už neměly být hodnocené jen podle počtu výstupů

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) schválila návrh nového způsobu hodnocení výzkumu, který by se měl používat od roku 2017. Místo počtu vědeckých výstupů se bude nově posuzovat kvalita institucí jako celku, uvedl na tiskové konferenci vicepremiér pro vědu a předseda RVVI Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Návrh je podle něj výsledkem velmi komplikované debaty. Předpokládá, že po vypořádání připomínek by ho vláda mohla projednat ještě do Vánoc, případně v prvních dvou týdnech příštího roku.

Současný systém hodnocení výzkumu je postaven především na četnosti publikace vědeckých výsledků. To by se mělo zásadně změnit. „Chceme daleko více posoudit, jestli je výsledek kvalitní a zda přináší výsledek do praxe,“ řekl Bělobrádek. Bude se také posuzovat například vybavení nebo intenzita mezinárodní spolupráce jednotlivých institucí.

Hodnocení výzkumu hraje klíčovou roli při rozdělování finančních prostředků na vědu. Pro větší jistotu výzkumných institucí bude jejich současný rozpočet zafixován. Na základě výsledků hodnocení se budou rozdělovat prostředky, které na vědu půjdou navíc oproti aktuálnímu stavu. „Na začátku by to pro ty lepší měla být otázka několika procent a pak by se měly nůžky rozevírat. Konkrétní částky budou jasné vždy po schválení rozpočtu,“ řekl Bělobrádek.

Univerzitám se návrh nelíbil

Rada vysokých škol ve čtvrtek kritizovala, že se univerzity, které produkují dvě třetiny vědeckých výsledků, nemohly do přípravy metodiky dostatečně zapojit. Bělobrádek dnes schválení metodiky prezentoval v doprovodu dalších členů RVVI, kteří zastupovali vysoké školy, Akademii věd i průmysl. Ujistil, že schválený návrh má podporu všech aktérů.

Vypořádávání připomínek, které budou moci různé instituce podávat dva týdny, by podle něj nemuselo být složité. „Předpokládáme, že vzhledem k detailu a robustnosti diskuze nás máloco může překvapit, pokud to budou připomínky věcné,“ doplnil.

Nový způsob hodnocení by se měl tři roky postupně rozšiřovat. Od roku 2020 by se měl používat komplexní systém, díky němuž by se hodnocení nemuselo provádět každoročně, ale v pětiletých intervalech.