Rakovina zabije roku 2030 téměř dvakrát více žen než nyní. Jde o důkaz, že se svět zlepšuje

V roce 2030 by mohlo na rakovinu zemřít až 5,5 mil. žen - o dva miliony více než v současnosti. Největší nárůst předvídají vědci v zemích třetího světa.

V roce 2030 by na rakovinu mohlo na světě zemřít až 5,5 milionu žen. V roce 2012 jich přitom zhoubným nádorům podlehlo odhadem 3,5 milionu, uvádí článek v medicínském časopisu The Lancet, ze kterého dnes citovala agentura Reuters. Za nárůst počtu případů zákeřné choroby může podle studie Americké společnosti pro výzkum rakoviny (ACS) hlavně růst počtu obyvatel, ale i jeho stárnutí.

Obzvlášť silně postihne nárůst počtu případů onemocnění rakovinou rozvojové země. Pokroky ve zdravotnictví tam totiž umožnily nárůst střední délky života, zároveň má ale hospodářský rozvoj vliv i na rizikové faktory, jakým je například obezita.

Události ČT: WHO varovala před uzeninami. V ČR přitom rakovina často vzniká právě ve střevě a konečníku (zdroj: ČT24)

Rozvojové země přitom nemají dostatek financí na investice do prevence, ani na péči o onkologicky nemocné pacienty, a budou tak odkázány na pomoc mezinárodního společenství, uvádí studie. Výrazně zlepšit situaci by přitom mohla již částka ve výši 1,72 dolarů (42 Kč) na osobu.

Rakovina prsu a děložního čípku zabije ročně třikrát více žen než komplikace spojené s těhotenstvím a porodem, uvedli vědci z univerzit v kanadském Torontu, jihoafrického Kapského Města a londýnské King's College, kteří se na studii podíleli. Navrhují proto posílit programy očkování dívek proti viru HPV, který způsobuje rakovinu děložního čípku, a podpořit přístup k rané diagnostice rakoviny prsu.

Vydáno pod