Archeologové v Brně našli chleba z doby mistra Jana Husa

Dva zuhelnatělé bochánky chleba ze 14. nebo 15. století patří k raritám, které našli archeologové při výzkumu ve Veselé ulici v centru Brna. Podobný objev odborníci jinde v republice v poslední době nezaznamenali, řekl David Merta z brněnské Archaie.

Hlavní část vykopávek ve Veselé ulici, kde začala výstavba podzemních garáží, už skončila. Archeologové ale budou ještě několik měsíců vyhodnocovat, co tam našli. Šlo o jeden z největších průzkumů v Brně.

Zuhelnatělé bochánky byly ve staré peci. „Vypadají, jako kdyby je člověk koupil v Lidlu,“ uvedl Merta. To, že jde o pečivo, si podle něj letos ověřili odborníci na Blanensku. Zkoušeli totiž péct chleba starým způsobem a výsledek byl po jeho připečení úplně stejný.

Archeologický poklad z Brna

Výzkumy z Veselé budou odborníci zpracovávat zhruba rok. „Pořád tam budou věci, ke kterým se dá vracet jakkoliv dlouho, vše nebudeme moci pochopit,“ uvedl Merta. Podle něj byl výzkum velký rozlohou i intenzitou.

Archeologické nálezy

Na místě našli archeologové i další zajímavosti, například poutnický odznak ze 13. století. „Ten vzbudil velký zájem badatelů, historiků. Zatím se to nevyhodnocovalo, nemáme k němu žádnou známou analogii ze střední Evropy,“ uvedl Merta.

Mezi nálezy patří například i první kartáčky na zuby nebo renesanční formička na perník. „Asi ze stejného období je okarína na pískání v ptačí podobě,“ uvedl Merta.

Podle něj se řada věcí zachovala díky kasárnám, která na místě později stála. Vojenský objekt starší nálezy zakonzervoval. Dělníci tam nyní staví podzemní garáže. Nad nimi bude koncertní sál pro brněnskou filharmonii.

Stavět se začne patrně ještě letos. Janáčkovo kulturní centrum bude stát 1,3 miliardy korun.