Pravěká parazitická vosa skákala jako dnešní kobylky. Našli ji zalitou v jantaru

Byla těžce obrněná, kladla svá vajíčka do jiných zvířat a místo létání se pohybovala dlouhými skoky. Seznamte se s velkou pravěkou vosou Aptenoperissus burmanicus, která žila před 100 miliony roky.

Biologové nalezli bizarního tvora už před několika lety v Údolí Hukawng na území Myanmaru. Jde o jedno z nejbohatších nalezišť pravěkých tvorů z doby křídy zachovaných v jantaru – například roku 2006 tam byla objevena vůbec nejstarší včela světa. U nově nalezené vosy zabralo nejvíce času zjistit, zda jde vůbec o vosu.

Podle některých vědců šlo spíše o příbuznou dnešních kobylek – podle dlouhých a silných zadních nohou tohoto tvora. Jiní zase usuzovali na genetickou příbuznost se šváby, protože vosa měla velmi silně „pancéřovanou“ spodní část těla podobně jako oni.

Jak se žilo v pravěku, zjišťovali lidé v Březně u Loun (zdroj: ČT24)

Rozhodnout měl expert nejpovolanější, biolog George Poinard z Oregonské státní univerzity, který patří mezi světově nejlepší experty na pravěký hmyz. „Jejich hlava je nejpodobnější dnešním vosám,“ popsal Poinar v tiskové zprávě. Nakonec se paleontolog a jeho tým rozhodli vytvořit pro tento hmyz zcela nový rod pojmenovaný Aptenoperissidae, protože „tito tvorové se prostě nikam jinam nehodí.“ Jejich nejbližšími příbuznými jsou dnešní včely, vosy a mravenci.

Poinarův tým zveřejnil výsledky svého výzkumu v odborném časopise Cretaceous Research. Prozradil v něm také, že studovaný tvor byla samice. Spekulují v něm, že dlouhé nohy „vose“ sloužily nejen ke skákání po kořisti (podobně jako to dělají dnes kobylky nebo kudlanky), ale také k hrabání. Pravěké vosy zřejmě pomocí silných zadních končetin zahrabávaly ulovený hmyz, do něhož nakladly svá vajíčka. Ta se v něm pak vylíhla a živila se tělem kořisti, podobně jako to dělají některé dnešní druhy vos.

Aptenoperissus burmanicus zřejmě útočila dlouhými skoky, po nichž znehybnila kořist vlastní váhou pod sebou – obrněná spodní část těla sloužila k tomu, aby přitom sama neutrpěla zranění. Pak probodla kořist dlouhým ozubeným žihadlem.