VIDEO: V Polsku vznikla cyklostezka, která v noci světélkuje

Unikátní cyklostezka na severu Polska spojuje špičkové technologie a umění – a navíc by měla být podle jejích autorů výjimečně bezpečná. Tomu také odpovídá její cena. Téměř 800 tisíc korun za sto metrů.

Poblíž severopolského města Lidzbark Warmińsk vznikla výjimečná stezka. Ti, kdo se po ní projíždí na kole, mají pocit, jako by jeli řekou plnou svítících mořských řas. Jde o pokus spojit několik moderních technologií v experimentu, jenž by měl město proslavit po celém světě. Podle ohlasů se zdá, že to funguje:

Cyklostezka má jen sto metrů na délku a je široká necelé dva metry – stála necelých 800 000 korun. Materiál, z něhož je úsek vyrobený, během dne akumuluje světlo a pak ho v noci za tmy zase uvolňuje. Cesta září příjemným namodralým světlem, které má připomínat bioluminiscenci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Inspirace uměním

Autorem materiálu je společnost TPA, tedy nezávislá laboratorní organizace pro skupinu STRABAG specializující se na asfaltové směsi, betony, zemní práce a geotechniku. Vycházeli z již dva roky starého konceptu, který vznikl v Nizozemí. Tam postavilo podobně dlouhou cyklostezku ze svítících materiálů architektonické Studio Roosegaarde. Aby svítila, byla zásobována elektřinou. Designéři a architekti chtěli, aby vznikla pocta slavnému obrazu Vincenta Van Gogha Hvězdná noc:

V Polsku šli jinou cestou. Chtěli, aby vzniklo umělecké dílo, které je současně praktické a bude v souladu s krajinou. Dosáhli toho tím, že zvolili modrou barvu, která ladí s okolní krajinou, především řekami Lyna a Symsarna, na jejichž soutoku město Lidzbark Warmiński leží. Stejně modrá, jaká byla použitá pro stezku, je ostatně také v městském znaku.


Autoři cesty z obchodních důvodů neuvedli, jak technicky dokázali zařídit, aby povrch stezky svítil. Prozradili jen, že materiály jsou na bázi fosforu a že jízda po nich je velmi příjemná. Podobné názory vyjádřili také cyklisté, kteří se po stezce už projeli. 

Autoři cyklostezky ji berou jako experiment – podle rozhovoru, který poskytli deníku Gazeta Olsztynska, teď budou pečlivě sledovat, jak se materiál chová za různého počasí a jak odolává běžnému provozu.