Podívejte se, kdo dostal Nobelovu cenu za chemii

Ve Stockholmu dnes před polednem oznámili nositele Nobelovy ceny za chemii.

Stockholmský Karolinský institut dnes čtvrt hodiny před polednem SELČ oznámil dalšího nebo další držitele Nobelovy ceny, tentokrát za chemii.  Cenu dostali Jean–Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart a Bernard L. Feringa za výzkum molekulárních strojů. Celé vyhlášení můžete vidět zde:

Loni se prestižního ocenění v tomto vědním oboru dostalo Švédovi Tomasi Lindahlovi, Američanovi Paulu Modrichovi a Turkovi Azizi Sancarovi za výzkum oprav DNA. Cena za chemii byla pro Alfreda Nobela cenou zásadní, sám byl chemikem. 

Nobelova cena za chemii v číslech:

  • 107 Nobelových cen za chemii bylo uděleno mezi roky 1901 a 2015.
  • 63 cen za chemii dostal jen jeden laureát.
  • 4 ženy obdržely Nobelovu cenu za chemii.
  • 1 člověk, Frederick Sanger, dostal toto oceněnění dvakrát za život – roku 1958 a 1980.
  • 35 let bylo v době získání ceny jejímu nejmladšímu laureátovi, Frédéricu Joliotovi, když ji roku 1935 obdržel.
  • 85 let bylo nejstaršímu laureátovi Johnu B. Fennovi, když roku 2002 dostal Nobelovu cenu za chemii.
  • 58 let je průměrný věk laureáta tohoto ocenění.

Letos už byly uděleny dvě Nobelovy ceny. V pondělí se těšil z pocty za lékařství Japonec Jošinori Ósumi za výzkum autofagie. V úterý byli vyznamenáni za fyziku tři Britové působící v USA David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz za výzkum neobvyklých stavů hmoty, který může přispět k výrobě dokonalejších materiálů využitelných v elektronice či kvantových počítačích.

Tento týden má být ještě v pátek oznámen letošní nositel Nobelovy ceny za mír. V pondělí je pak na řadě udělení ceny za ekonomii. Datum ohlášení ceny za literaturu zatím nebylo oficiálně stanoveno, nicméně se očekává, že její držitel bude vyhlášen příští týden ve čtvrtek.