Podívejte se, kdo dostal Nobelovu cenu za fyziku. Laureáty se stali vědci, kteří studovali exotické stavy hmoty

Svět se dnes v 11:45 SELČ dozvěděl jména letošních nositelů Nobelovy ceny za fyziku. Druhým dnem tak bude pokračovalo vyhlašování prestižních cen, které začalo v pondělí oceněním Japonce Jošinoriho Ósumiho za fyziologii a lékařství.

Loni Nobelovu cenu za fyziku získali Japonec Takaaki Kadžita a kanadský vědec Arthur McDonald, kteří potvrdili proměnlivost neutrin a dokázali tím, že tyto elementární částice mají hmotu.

Favority letošního udílení byli sice podle agentury Reuters vědci, kteří zachytili takzvané gravitační vlny, jejichž existenci před sto lety předpověděl Albert Einstein, ale nakonec se radovala trojice Britů.  Všichni tři vědci působí ve Spojených státech (David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz) cenu dostali za výzkum topologických vlastností hmoty a jejích změn. Podívejte se na záznam přímého přenosu zde:

  • Nobelova cena je udělována každoročně od roku 1901 na základě poslední vůle švédského vědce a průmyslníka Alfreda Nobela, vynálezce dynamitu. Ve všech oblastech, v nichž je udělována, je považována za nejprestižnější ocenění.

Laureát Nobelovy ceny za fyziku kromě prestižní medaile a diplomu získá i osm milionů švédských korun (22,5 milionu Kč). Slavnostní předání ocenění se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Ve středu porota ve Stockholmu oznámí také nositele Nobelovy ceny za chemii, v pátek v Oslu zveřejní, kdo získá ocenění za zásluhy o mír, a v pondělí bude jasný laureát ceny za ekonomii. Datum ohlášení ceny za literaturu zatím nebylo oficiálně stanoveno, nicméně tiskové agentury s odvoláním na člena Švédské akademie Pera Wästberga uvedly, že její držitel bude vyhlášen až ve čtvrtek 13. října.

Nobelova cena za fyziku v číslech:

  • 109 Nobelových cen za fyziku bylo uděleno mezi roky 1901-2015.
  • 47 Nobelových cen za fyziku dostal jen jediný kandidát.
  • 2 ženy dostaly Nobelovu cenu za fyziku
  • 1 človek dostal Nobelovu cenu za fyziku dvakrát. Jde o Johna Bardeena (Marie Curie dostala jednu cenu za fyziku, druhou za chemii)
  • 25 let bylo nejmladšímu držiteli Nobelovy cenu za fyziku Lawrenci Braggovi, když ji roku 1915 dostal
  • 55 let je průměrný věk, v jakém fyzici dostávají toto ocenění