Nejpřesnější 3D mapa Mléčné dráhy je tady. Obsahuje 1,15 miliard hvězd

Evropská vesmírná agentura ESA představila dosud nejlépe propracovanou mapu Mléčné dráhy.

Dosud nejpřesnější, trojrozměrnou mapu naší galaxie, Mléčné dráhy, s určením polohy více než miliardy hvězd dnes v Madridu představila Evropská kosmická agentura (ESA). Mapu pomohl z oběžné dráhy vytvořit teleskop Gaia, který agentura vypustila v roce 2013.

„Vědci lokalizovali 1,15 miliardy hvězd,“ uvedli představitelé francouzského Státního ústředí vědeckého výzkumu (CNRS), který se na misi podílel.

Agentura AFP poznamenává, že jde sice o rekord ve sčítání hvězd, ale toto číslo nepředstavuje ani jedno procento hvězd Mléčné dráhy. Ta jich pravděpodobně obsahuje 100–200 miliard – známe tedy doposud jen nepatrný zlomek našeho „bezprostředního okolí“. Ve vesmíru je podobných galaxií přibližně 100 miliard.

Podívejte se na animaci mapy:

Vesmírná observatoř podle šéfa mise Freda Jansena zaznamenala přibližně 500 miliard údajů. Vědci doufají, že se jim koncem příštího roku podaří zjistit rychlost a vzdálenost dosud identifikovaných hvězd.

Popsaná mapa Mléčné dráhy
Zdroj: ESA

Satelit, jehož životnost je plánována na pět let, byl vypuštěn 19. prosince 2013 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Ze vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země provádí mimořádně přesná měření polohy a pohybu hvězd naší galaxie.

Jak satelit sbíral data? Podívejte se: