Nové snímky z Marsu ukazují, jak se stala Rudá planeta neobyvatelnou

Mars býval místem mnohem vhodnějším pro život než nyní. Dokazují to formace skal vyfotografované sondou Curiosity.

NASA zveřejnila nové barevné snímky Marsu, které pořídila sonda Curiosity během prvního zářijového týdne. Ukazují oblast, jejíž geologický vývoj pomůže k našemu pochopení této planety.

Vozítko Curiosity se po povrchu Marsu prohání už 4 roky. Nyní zkoumá oblast nazývanou Murray Buttes, která leží na úpatí hory Mount Sharp. Na tomto místě sonda zkoumá, co vedlo ke změně Marsu, jenž býval v minulosti mnohem vhodnějším pro život, než je nyní. Na útvarech, které vyfotografovala, je to vidět názorně:

Na nově zveřejněných snímcích jsou k vidění vrstevnaté formace kamení, které podle NASA zřejmě vznikly postupným ukládáním vrstev v písku. To se muselo stát ještě v dobách, kdy byl Mars výrazně jiným místem než v současnosti.  

Podobné snímky pořídila Curiosity i na konci srpna, také ve stejné oblasti. Fotografií bylo tolik a díky kameře Mastcam v takové kvalitě, že z nich na Caltechu byli schopní vyrobit 360stupňové video, které ukazuje celé panorama, jež kolem sebe Curiosity vidí:

Zvědavec na Marsu hledá mikroby

Curiosity neboli Zvědavost je nejdokonalejším, největším a nejlépe vybaveným nástrojem pro průzkum Marsu, jaký zatím lidstvo vyrobilo. Jde o tunové vozítko, jehož hlavním cílem je zjistit, jestli v minulosti nebo přítomnosti existovaly na Marsu podmínky pro mikrobiální život.