Čtvrteční exploze nosné rakety Falcon znamená problém pro Facebook a pro Afriku

Když ve čtvrtek explodovala při testech nosná raketa Falcon společnosti SpaceX, ohrozilo to velký projekt, který má přivést chudé části Afriky do internetového věku.

Exploze nosné rakety Falcon je pro společnost Space X jen drobnou komplikací, představuje pro ni jen vyšší náklady. Mnohem větší problém ale nehoda znamená pro Marka Zuckerberga a jeho společnost Facebook. Satelit, který byl při explozi také zničen, financovala právě Zuckerbergova korporace.

Kdyby se satelit dostal na oběžnou dráhu Země, měl pomáhat při šíření internetu po chudých částech Afriky. Internetový podnikatel na nehodu reagoval velmi emocionálně: „Jsem teď v Africe a jsem hluboce zklamán, když slyším, že start rakety SpaceX zničil náš satelit, který by zabezpečil připojení na web pro spoustu společností i konkrétních osob na celém kontinentu.“

„Naštěstí jsme vyrobili více technologií, jako je třeba Aquila, které i přes tento neúspěch mohou lidi pomocí internetu spojit. Zůstaneme věrní naší misi spojovat lidi a budeme na ní pracovat, dokud všichni nedostanou připojení, které by jim dala družice,“ dodal Zuckerberg.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch rakety SpaceX (zdroj: APTN)

Družice byla součástí partnerství mezi Facebookem, francouzskou satelitní společností Eutelsat a izraelskou společností Spacecom. Jejich společným záměrem bylo dodat subsaharské Africe bezdrátové připojení k internetu. Pro všechny strany je to částečně dobročinnost, ale z větší části součást strategického záměru, jak rozšířit dosah jejich služeb na další část světa.

Mark Zuckerberg svůj záměr poprvé oznámil světu na podzim roku 2015: „Připojení k internetu mění životy i komunity. Naším cílem je pracovat na tom, abychom propojili celý svět – a dokonce se díváme i mimo naši planetu.“

Cesta do digitálního otroctví?

Důležitý na plánu Facebooku je především fakt, že internet by měl být pro 42 afrických států a jejich 635 milionů obyvatel zcela zdarma.  A pak ještě jedna „drobnost“ – pod slovem internet Zuckerberg v rámci této iniciativy nemyslí celý internet, ale pouze aplikace a služby Facebooku.

Řada aktivistů z dotčených afrických zemí se proti tomu vyjádřila spíše negativně. Problém podle nich je, že mnoho nevzdělaných Afričanů bude pokládat Facebook za celý internet – a Facebook tak ovládne ještě větší část myšlení lidí, než je tomu dnes.

Mark Zuckerberg už s podobným plánem jednou narazil. Stalo se to v Indii, kde byla v únoru 2016 jeho iniciativa Free Basics (velmi podobná té africké) zakázána. Indové se proti ní ohradili, když ji označili za novodobý digitální kolonialismus, který by jim vzal právo na svobodu rozhodování a vyhledávání informací.

Výstižně to vyjádřil jeden z hlavních odpůrců iniciativy, novinář Nikhil Pahwa: „Když Zuckerberg říká internet pro všechny, myslí tím Facebook pro všechny a k tomu pár neziskových služeb, aby to vypadalo jako filantropie.“

Země, kde ještě internet nevládne

Subsaharská Afrika je jedním z mála míst, které celosvětová informační síť zatím nepokryla. Internet tam má možnost přijímat jen 19 procent obyvatelstva – v Evropě je to již přes 90 procent obyvatel.

Výzkumný think-tank Pew Research ve zprávě z dubna letošního roku potvrdil, že existuje přímá úměra mezi bohatstvím země a jejím připojením k internetu. Neplatí to sice absolutně, ale korelace je prý velmi silná.