Soukromá kosmická loď Dragon se odpoutala od ISS. A míří k Zemi

Od Mezinárodní vesmírné stanice se v pátek úspěšně odpoutala kosmická loď CRS-9 Dragon. Po pěti měsících u ISS se teď tato soukromá dálkově ovládaná loď vrací na Zemi.

Dragon, který patří soukromé společnosti Space-X, se oddělil, aniž by museli astronauti na ISS opouštět bezpečí stanice. Posádka k uvolnění lodi od modulu Harmony použila robotické rameno Canadarm2 ovládané velitelem Jeffem Williamsem a letovou inženýrkou Kate Rubinsovou.

Podívejte se, jak odpoutání probíhalo:

CRS-9 Dragon se pak bezpečně vzdálil od stanice, aby po zažehnutí motorů začal sestupovat na oběžnou dráhu, která ho přivede blíže Zemi. Poté začne klesat, až se na třech padácích snese po několika hodinách bezpečně do vln Tichého oceánu poblíž Kalifornie. To se stane kolem 20.45 hodin středoevropského času – pochopitelně jen když vše půjde podle plánů.

Dragon donesl v červenci na stanici řadu přístrojů a především přistávací adaptér, jenž budou v budoucnosti využívat další americké soukromé lodě. Zpět na Zemi nese přibližně 1,5 tun nákladu včetně výsledků vědeckých experimentů, které se na ISS za pět týdnů, co u ní kotvil, uskutečnily.