AVÍZO: Zámek v Mníšku na Nový rok a během prvního víkendu v lednu

Zámek v Mníšku pod Brdy bude na Nový rok a o prvním lednovém víkendu otevřen a nabídne prohlídky pro děti i dospělé. Pohádkové prohlídky pro děti budou začínat ve 14:00 hodin. Kdo ale na Nový rok chce jen odpočívat, dojídat cukroví a užívat si pohodlí domova, nemusí smutnit. Dětské prohlídky nebudou jen ve čtvrtek 1. ledna, ale ve stejný čas i v pátek, sobotu a neděli 2. - 4. ledna 2015.

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Ve čtvrtek 1. ledna nebude mníšecký zámek zamčený jako nedobytná pevnost, ale otevře svou bránu a odpoledne pozve první návštěvníky roku 2015. Pro rodiny s dětmi budou připraveny speciální novoroční prohlídky. Provádět bude pohádková postava a spolu s ní vás čeká cesta za pohádkami. Jak dobře je znáte? Po vánočních svátcích, které jsou vždy i svátkem pohádkovým, a my opět po roce rádi zhlédneme velkou spoustu starších klasických i novějších moderních pohádek, budou určitě ze všech velcí pohádkoví znalci. Jestlipak poznáte, jaké pohádky za vámi k nám do zámku přišly? Při procházce zámeckými komnatami je budete muset uhádnout. V každém pokoji uvidíte předměty, které vám dopomohou ke správné odpovědi. Na prohlídkách Cesta za pohádkou vás v novém roce čekají pohádky s novými dekoracemi!

Ze zámku v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Na mníšecký zámek můžete ale na začátku ledna samozřejmě zavítat i na prohlídky s klasickým výkladem. Na nich uslyšíte o historii zámku i jeho majitelích a prohlédnete si plně zařízené prvorepublikové interiéry rozdělené na reprezentační a soukromou část. Mezi reprezentačními místnostmi budete jistě obdivovat rodinnou kapli s překrásnou štukovou výzdobou nebo knihovnu s malovaným stropem. Soukromé pokoje, které jsou zařízené jako v době, kdy tu bydleli poslední šlechtičtí páni, pro změnu nabízejí roztomilý dětský pokojíček plný hraček nebo zajímavé obývací koupelny. Prohlídky budou probíhat od 1. do 4. ledna od 13:00 do 14:40 hodin, kdy začíná poslední prohlídka.

Ze zámku v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

A jaké pro vás chystáme překvapení? Všichni zájemci si budou moci na Nový rok na nádvoří zámku vypustit balonek štěstí.

Vydáno pod