Mladí hudebníci z Tachova koncertovali na Jadranu

Dechový orchestr mladých ZUŠ Tachov trávil závěr léta v chorvatské Poreči. Vedle koncertních vystoupení čekal jeho členy i ryze prázdninový program — koupání v moři, plážový volejbal či výlety po okolí.

Spolu s Dechovým orchestrem mladých se zájezdu účastnila také výprava tenistů, kteří přijeli na tradiční turnaj. Ten svým dopoledním vystoupením v neděli zahájil právě tachovský orchestr.

„Je to pro nás nová zkušenost. Při tenise jsme zatím opravdu ještě nehráli,“ říká dirigent DOM Josef Kadlec. Turnaje se účastní několik desítek převážně českých hráčů, a tak se vystoupení orchestru setkalo s velkým ohlasem.

Hned po koncertě se část orchestru vydala na prohlídku historického centra dvanáctitisícové Poreče. Starobylé městečko turistům nabízí upravené promenády a vyloženě vybízí k proplétání úzkými uličkami.

„Moc se mi tu líbí. Mám pár vytipovaných míst, kam bych se chtěla podívat,“ prozrazuje mladá flétnistka Kateřina Aubrechtová. Přípravu opravdu nepodcenila. „Vezu si s sebou šest ručníků, rychlovarnou konvici a nějaké ty šminky.“

Pondělní večer patřil koncertu na náměstí Svobody v samém centru Poreče. „Posluchači nás obestoupili ze všech stran. Zajímali se, odkud jsme a kde si nás ještě mohou poslechnout,“ říká dirigentova manželka Alena Kadlecová.

Orchestr měl dále na programu koncertování pro hosty v místních hotelích a na závěr - ve zmenšené formaci - vystoupení na výletní lodi na moři. 

Stanislav Kliment