Velká válka před sto lety v Mnichově Hradišti

Začátek Velké války si v sobotu 26. července připomnělo město Mnichovo Hradiště malou rekonstrukcí odchodu vojínů při Svatoanenské pouti před vlakovým nádražím. V 10 hodin zahájil vzpomínkovou akci senátor a historik Jaromír Jermář, který navodil sto let starou atmosféru. Jednospřeží s drožkou přivezlo do místního parku úředníka, jenž rozestavěl na vědomost všem mobilizační vyhlášky.

Poté už následovalo divadelní představení souboru Furiant, který do svých řad zapojil i civilisty. Oblečení se našlo pro každého, kdo měl chuť být účasten této sice neveselé, zato významné historické události.

Loučit se s muži odcházejícími na vojnu přišli jejich manželky, děti, matky, milenky a kamarádi. Několik písniček vojínům na rozloučenou zazpívaly tetičky Krákorky. Poté už z nádražní budovy svolával na perón pan výpravčí všechny hrdiny a ženy postávající před nádražím jim dojemně mávaly bílými kapesníčky. Vlak houkal a rozjížděl se, když v tom se poslední dobrovolník s kufříkem v ruce řítil na nádraží: „Bojovat nechci, ale musím… Spánembohem.“

Závěrem akce se všichni přesunuli k pomníku padlým a v čele se starostou města k němu položili květiny.

Text - Monika Čapková; Foto - Muzeum Mnichovo Hradiště; video Josef Školný

Zprávu zaslal - Josef Školný

Vzpomínka na Velkou válku (zdroj: ČT24)