Extrémní závod Krkonošemi

JaTy je dobrodružný běžecký vytrvalostní závod jednotlivců i dvojic s vloženými outdoorovými disciplínami. Nejvíce se podobá horskému orientačnímu běhu, ale svou koncepcí je unikátní.

Po loňském zkušebním ročníku se letos závod konal naostro poprvé. Celková délka vzdušnou čarou byla přes 42 kilometrů s převýšením skoro 4 kilometry. Jeho skladba dalších vložených disciplín byla velmi zajímavá.

Závodníci se postupně shromáždili v Jilemnici a připravovali se na svůj start. Ten proběhl o půlnoci z 25. na 26. července 2014. Startovalo se hromadně a každý z účastníků obdržel na startu mapu s vyznačením vložených disciplín a kontrolních stanovišť a poté všichni vyrazili do nočních Krkonoš.

Po pěti kilometrech je čekal noční orientační běh a dále pak na hradu Štěpanice lanové překážky. Na vrcholu Žalého závodníci slaňovali z rozhledny a pokračovali přes Křižlice se skalním lezením. Po ranním rozbřesku už bylo vidět bez čelových světel. Nad Bratrouchovem absolvovali klasický orientační běh. Další trasa vedla k hradu Nístějka. Pod ním pak v kouzelném údolí Jizery čekal brod řekou. V Poniklé je čekaly jeskyně, kde museli absolvovat okruh se speleologickými prvky. A bylo vidět, že už se únava hromadí. V Sytové čekal závodníky labyrint, ze kterého vedla pouze jediná správná cesta ven.

Závěrečný úsek přivedl soutěžící před kapličku svatého Izidora do jilemnického zámeckého parku. Tady byla speciální disciplína trail O s úkoly přesné orientace. Po náročné trati už síly některých soutěžících k běhu evidentně chyběly. Závěrečný technický úsek na cílovém stadionu už byl opravdu na hranici fyzických sil. Vítězi na absolvování skutečné vzdálenosti přes 56 kilometrů v horském terénu stačilo necelých deset hodin. Stal se jím Matěj Kubina z Benecka. Mezi ženami zvítězila bývalá reprezentantka v orientačním běhu Šárka Svobodná z Prahy.

Všem účastníků přinesl závod nezapomenutelné zážitky a zcela určitě se za rok opět zúčastní tohoto extrémního závodu na Jilemnicku.

Outdoorový závod Krkonošemi (zdroj: ČT24)