Modelářská výstava v Boskovicích

V boskovické Sokolovně se o minulém víkendu předváděli modeláři. Kdo přišel, připadal si jako v říši neuskutečněných snů. Zejména děti se pomyslně mohly prolétnout na křídlech RAF, proplout světové oceány, zažít středověké námořní bitvy, na jevišti se jim představila vojenská technika, pracovní stroje, model železnice řízený počítačem a mnohé další zajímavé exponáty. V neděli 9. června totiž v Boskovicích uspořádali dva místní nadšenci Petr Sedlák a Ivo Doseděl společně s kolektivem modelářů druhý ročník výstavy Model Tour 2013.

Návštěvníci mohli zhlédnout mistrovská polytechnická díla vypracovaná do nejmenších detailů. Většina z nich byly funkční věrné zmenšeniny. Kdo chtěl, měl možnost si v improvizovaném prodejním stánku modelářské potřeby zakoupit.

„Vítám všechny, děkuji za účast,“ zahájil přehlídku Petr Sedlák. „Snad přijde i hodně lidí.“

Největší zájem diváků byl tradičně o pohyblivé Tatry, nakladače a vojenská vozidla. Na malém improvizovaném polygonu bylo vše jako reálné. Haldy hlíny, kamení, mosty, terénní vlny. Občas se z jednoho modelu německého tanku ozývala střelba a hlas velitele: „Vzdejte se, nic se vám nestane!“ Těm starším to připomenulo legendární film z roku 1964 Atentát Jiřího Sequense st., jenž líčil útok na mocného muže Třetí říše Reinharda Heidricha.

Prezentace se dle pořadatelů i spokojených návštěvníků všem líbila. „Přišlo asi 350 diváků. Nejvzdálenější vystavovatelé byli z Opavy, Bouzova, Havlíčkova Brodu, Brna, Přerova,“ uvedli shodně Petr Sedlák a Ivo Doseděl. "Celkem se představilo asi 40 modelářů s výrobky ze dřeva, plastu, kovu, papíru. Dům dětí a mládeže Boskovice reprezentoval Modelářský kroužek pod vedením Rostislava Čapky. Nejstarším byl  osmdesátiletý pan Oto Laika s plachetnicemi, naopak nejmladší Petr Sedlák – 11 let. Ten předvedl svůj model lodě.

Luboš Sušil, Boskovice