Vernisáž výstavy lounských malířů J. Menouška a J. Němčického

V příjemné a kamarádské atmosféře se v pondělí 30. dubna uskutečnila v lounském Vrchlického divadle další slavnostní vernisáž výstavy obrazů s názvem Život není černobíly. I tentokrát šlo o malíře "šedesátníky, kteří se sdružují v umělecké skupině VOSA - Jiřího Menouška a Jiřího Němčického.

Jiří Menoušek se k malování dostal v podstatě až ve věku 25 let. To se s manželkou přistěhoval do Loun a nastoupil do propagace tehdejšího Okresního kulturního střediska. Tady se seznámil s výtvarníky Malátkem, Jírou a členy zdejšího výtvarného kroužku. Později absolvoval další výtvarné kursy a pomaturitní studium. To mu pomohlo až na místo metodika pro foto, film a výtvarnictví v již zmíněném Okresním kulturním středisku. Do nově vzniklého sdružení VOSA vstoupil v roce 1987, kdy se stal na 25 let vedoucím okresní lékařské knihovny. Jiří Menoušek má nezaměnitelný styl a v jeho tvorbě převažují krajinky, hory a i městská architektura.

Druhým vystavujícím je Jiří Němčický, který se malování věnuje již od školních let. Opravdový zájem o výtvarné umění u něho nastartoval učitel Vladislav Mirvald na lounském gymnáziu a poté Zdeněk Sýkora, který v té době vedl v Lounech výtvarný kroužek. Na ústecké pedagogické fakultě vystudoval výtvarnou výchovu a celý svůj život prakticky pracoval jako pedagog na lounské Lidové škole umění. Jiří Němčický vyzkoušel mnoho technik, v současné době se aktivnímu malování kvůli svému zdravotnímu stavu věnuje podstatně méně. O to více má radost, když se i dnes dostane nějaký jeho žák na uměleckou školu, stále totiž předává své zkušenosti v lounském Klubu elementární fantazie.

Ladislav Bába, Louny

Vydáno pod