V Kyjevě se chystá soud s Janukovyčem, zúčastní se ho přes video

Kyjev - U kyjevského soudu začaly přípravy na soudní proces s bývalým prezidentem Viktorem Janukovyčem a pěti dalšími představiteli svrženého režimu. Oznámil to generální prokurátor Viktor Šokin. Janukovyč a jeho spolupracovníci žijí v ruském exilu, souzeni mají být v nepřítomnosti. Exprezident je prý ale ochoten na dálku vypovídat.

Janukovyč žije v Rostově na Donu a Rusko jej odmítá ke stíhání ve vlasti vydat. V červnu stanici BBC řekl, že k ruské anexi ukrajiského poloostrova Krym by nedošlo, nebýt loňského únorového převratu na Ukrajině. Prý také nevydal příkaz ke střelbě do demonstrantů v Kyjevě, dodal nicméně, že pořádkové síly měly právo použít proti demonstrantům zbraně.

Advokát exprezidenta Vitalij Serďuk řekl, že i když žaloba nemá po ruce žádné věcné důkazy proti někdejšímu prezidentovi, je Janukovyč ochoten vypovídat. „Je připraven před vyšetřovateli a soudci vypovídat v režimu videokonference. Má jasné přání: chce, aby jeho názor byl slyšet,“ konstatoval obhájce.

Prokuratura: Zneužití moci, vlastizrada

Prokuratura obviňuje exprezidenta, bývalého guvernéra centrální banky, dva bývalé ministry a jejich náměstky ze série trestných činů. Po vynesení rozsudku hodlají úřady vyrozumět další státy, aby někdejším představitelům mohl být zkonfiskován majetek, který v těchto státech skrývají. „Je to jen začátek naší práce, v brzké době přijdou na řadu i další,“ řekl prokurátor. Kyjev podle něj hodlá požádat o součinnost Rakousko, Británii, Kypr, Singapur, Lotyšsko a další státy.
 
Janukovyče loni v únoru smetli opoziční demonstranti, rozhořčení jeho odmítnutím uzavřít dohodu o přidružení k Evropské unii a také střelbou policistů do davu. Exprezident je podle Šokina podezřelý z vytvoření zločinné organizace, zneužití moci a vlastizrady. „V nejbližší době bude obvinění předáno Janukovyčovi a jeho poradcům,“ prohlásil bez dalších podrobností prokurátor.

Ještě dříve ukrajinská justice obviňovala svrženého prezidenta z masových vražd, které údajně způsobil vydáním rozkazu ke střelbě do demonstrantů, a z rozkrádání státního majetku.

Bývalý ukrajinský prezident je pod ochranou Vladimira Putina
Zdroj: Sergej Karpuchin/Reuters