Boje na východě Ukrajiny připravily o život už čtyři tisíce lidí

New York - Konflikt na východě Ukrajiny si vyžádal již více než 4 000 mrtvých a dalších více než 9 300 lidí bylo zraněno. Ve své nejnovější bilanci to dnes uvedla Organizace spojných národů (OSN). Mezi Kyjevem a proruskými separatisty platí od září oficiálně příměří, i přes dohodnutý klid zbraní ale boje na mnoha místech pokračují.

„K 29. říjnu bylo na východě Ukrajiny zabito nejméně 4 035 lidí a 9 336 jich bylo zraněno,“ uvádí zpráva OSN. Podle dokumentu je jen na Ukrajině na útěku před konfliktem přes 442 000 lidí, dalších více než 488 000 lidí uprchlo za hranice. Na východě Ukrajiny se bojuje od dubna, kdy armáda zahájila operaci s cílem opět ovládnout oblasti, nad kterými převzali kontrolu separatisté.

Zpravodaj ČT: Smlouva o plynu ozbrojený konflikt moc neuklidní (zdroj: ČT24)

Ačkoliv je nynější příměří neustále porušováno, ruské ministerstvo zahraničí tento týden podle agentury TASS hovořilo o zlepšující se humanitární situaci na východě Ukrajiny. Intenzita dělostřeleckého ostřelování se podle Moskvy snížila a také mnozí uprchlíci se začali vracet zpět do svých domovů.

V neděli se mají v Doněcké a Luhanské oblasti uskutečnit proruskými separatisty organizované volby. Odehrají se nejspíše na pozadí ozbrojených potyček. „Lidé budou volit pod hlavněmi samopalů a pravděpodobně během dělostřelecké palby. Separatisté (v tomto ohledu) upozornili představitele OBSE na to, že sledování voleb bude ztíženo právě kvůli dalším očekávaným přestřelkám,“ popsal přímo z Doněcku aktuální situaci na východě Ukrajiny zpravodaj ČT Miroslav Karas.

  • Nedělní volby na východě Ukrajiny neuznají Spojené státy. Vzkaz Bílého domu tlumočila mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Bernadette Meehanová. „Také varujeme Rusko před využitím tohoto nelegitimního hlasování jako záminky pro vyslání dalších vojáků a vojenské techniky na Ukrajinu,“ dodala Meehanová. Předtím stejné varování vyslovily Ukrajina, Německo a Francie, upozornila agentura Reuters.