TÉMA

Opportunity

Takhle vypadá zatmění Slunce na Marsu. Natočil ho rover Perseverance

Robotické vozítko Perseverance americké vesmírné agentury NASA natočilo a poslalo na Zemi video marsovského „zatmění Slunce“. Na svém webu o tom informovala Laboratoř tryskového pohonu (JPL), která má v NASA program Perseverance na starosti.
21. 4. 2022|

Na Mars poletí vozítko Perseverance. Jméno mu vybrali američtí studenti

Další průzkumné vozítko amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) s pracovním názvem Mars 2020 zamíří letos na rudou planetu pod jménem Perseverance (vytrvalost). NASA to oznámila na svém webu. O novém názvu rozhodla celoamerická soutěž vypsaná úřadem pro děti a žáky od mateřských po střední školy.
6. 3. 2020|

Poslední snímek Opportunity. Po zachycení údolí Marsu se sonda napořád odmlčela

NASA se v únoru oficiálně rozloučila se sondou Opportunity, která po patnáct let zkoumala povrch Marsu. Po prachové bouři se sonda odmlčela a její mise byla oficiálně ukončena. Než Opportunity „zemřela“, pořídila ještě poslední snímek rudé planety, který NASA zveřejnila až nyní.
14. 3. 2019|

NASA prohlásila vozítko Opportunity na Marsu za mrtvé. Neozvalo se od loňské prachové bouře

Americká vesmírná agentura NASA po 15 letech odepsala marsovské vozítko Opportunity. Sonda měla plánovanou životnost 90 dní, hlásit se ale přestala teprve loni po prachové bouři. Během své mise stroj mimo jiné našel důkazy o dřívější přítomnosti vody na Marsu. Podpořil tak teorie, že na čtvrté planetě naší sluneční soustavy kdysi mohly být podmínky pro existenci života.
13. 2. 2019Aktualizováno13. 2. 2019, 21:36|

Sonda Opportunity je na Marsu už patnáct let, od prachové bouře ale mlčí

Robotické vozítko Opportunity amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zahájilo v pátek už šestnáctý rok svého působení na Marsu. Pro vesmírnou agenturu má toto jubileum ale trpkou příchuť, neboť její úspěšný mechanický výzkumník se od celoplanetární prachové bouře už přes půl roku Zemi neozval.
25. 1. 2019|

Houstone, Opportunity má problém. Robota za deset miliard ohrožuje matka všech marsovských bouří

Robotické vozítko Opportunity, které zkoumá Mars, stálo v přepočtu téměř 10 miliard korun. Nyní ho podle agentury NASA ohrožuje velmi silná bouře.
14. 6. 2018|