TÉMA

Libeňský most

Dělníci bourají část Libeňského mostu. Už se začal hroutit sám, řekl Hřib

Pražští silničáři zahájili bourací práce na uzavřené části Libeňského mostu blíže k Palmovce. Takzvaný inundační most je v havarijním stavu a nesmí na něj auta, tramvaje ani pěší a cyklisté. Vstup na místo je uzavřený od letošního ledna. V sobotu 17. února dopravní podnik (DPP) provizorně vrátil provoz tramvají na část mostu přes řeku, ale sekce soumostí k Palmovce zůstala nepřístupná. Od čtvrtečního rána je na místě těžká technika, která konstrukci strhává z Boudníkovy ulice.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 10:06|

Tramvaje měsíc neprojedou po Hlávkově mostě. Provoz na Libeňském je naopak částečně obnoven

Kvůli rekonstrukci tramvajové trati na Hlávkově mostě v Praze od soboty víc než měsíc nepojedou tramvaje mezi zastávkami Vltavská a Těšnov. Zavedena bude náhradní doprava, omezení má podle dopravního podniku trvat do 26. března. Současně se tramvaje částečně vrátí na Libeňský most, linky 1 a 27 budou jezdit z holešovické strany k uzavřené části soumostí, kde vznikne provizorní zastávka s obratištěm.
17. 2. 2024|

Uzavřená část Libeňského mostu by měla jít k zemi, rozhodli odborníci

Experti doporučili zbourat nyní uzavřený takzvaný inundační most u pražské Palmovky, který je součástí Libeňského soumostí. Silničáři počkají na platné stavební povolení a pak zahájí demolici mostu. Práce by mohly začít letos v dubnu, řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Historického Libeňského mostu přes Vltavu se práce nedotknou a zůstane v provozu. Dopravní podnik (DPP) vybuduje provizorní tramvajovou zastávku na konci provozované části Libeňského soumostí. Most v části přes Vltavu nevykazuje zásadní problémy a není potřeba jej uzavírat.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 13:59|

„To je fungl nový most.“ Pražští zastupitelé přejmenovali projekt rekonstrukce Libeňského mostu na stavbu

Projekt původně označený jako „rekonstrukce" Libeňského mostu přejmenovali pražští zastupitelé na stavbu Libeňského mostu. Podle Patrika Nachera (ANO), který změnu navrhl, to více odpovídá tomu, co se při stavebních pracích s mostem stane. Námitky Technické správy komunikací, že zcela nově se bude stavět jen menší část celého soumostí a že i z pohledu právníků to bude rekonstrukce, zastupitelé nezohlednili. Na Libeňském mostě trvá tramvajová výluka, která začala 11. ledna. V Holešovicích se od neděle změní vedení tramvajových linek, protože skončí jiná výluka. Cestující, kteří nastupují na zastávkách v ulici Komunardů, přijdou o jednu z dlouhodobě zde jezdících tramvajových linek.
26. 1. 2024|

Části Libeňského mostu hrozí vyhlášení havarijního stavu. Technická správa komunikací plánuje demolici

Pokud skupina odborníků v příštím týdnu označí stav uzavřené části Libeňského mostu nad Rohanským ostrovem za havarijní, Technická správa komunikací (TSK) začne připravovat její demolici. Začít by mohla v řádu několika týdnů a trvala by asi tři až čtyři měsíce. Následně by TSK zahájila stavbu nového inundačního mostu, která potrvá patnáct měsíců. Práce neovlivní provoz na mostu přes Vltavu, který je památkově chráněný, řekl generální ředitel TSK Jozef Sinčák.
25. 1. 2024|

Libeňský most zůstane uzavřen několik týdnů. Podepře ho konstrukce

Opravy Libeňského mostu se protáhnou na několik týdnů. Během prací bude nutné zajistit vhodné podepření konstrukce. Město most uzavřelo kvůli závadě, kterou zřejmě způsobily mrazy. Místem proto neprojíždí tramvaje mezi Palmovkou a Maninami, spoje jezdí odklonem. Kdy konkrétně se provoz obnoví, bude podle mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové jasné až po víkendu.
12. 1. 2024|

Část Libeňského mostu je zavřená. Auta přes řeku projedou, tramvaje musí odklonem

Libeňský most je částečně uzavřen. Omezení se týká jeho části poblíž Palmovky, dotklo se proto hlavně tramvají. Auta mohou po části mostu přes Vltavu přejíždět a sjet do Štorchovy ulice, přes řeku se dostanou i chodci, přímo na Palmovku však nedojdou. Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) bude nutné podepřít oblouk nad Voctářovou ulicí. Jak dlouho to potrvá, ale ukážou až další dny.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 18:28|

Na kterém pražském mostě roste rozmarýnka? Nad Vltavou jich je dvacet, další stojí nad Berounkou a Rokytkou

Praha má další most. Přesněji je to lávka pro pěší a cyklisty, která dostala pojmenování podle ostrova Štvanice. Ten spojuje s Holešovicemi a Karlínem a nahrazuje dosavadní přívoz. Z historického pohledu je to jubilejní dvacátý most přes Vltavu, geograficky je to po proudu patnácté přemostění Vltavy v Praze. Ve skutečnosti je ale v Praze mostů mnohem více, často se na ně ale zapomíná, protože nevedou přes Vltavu.
28. 7. 2023|

Otevření Štvanické lávky se odkládá, stavaře zpomalilo složité podloží

Otevření Štvanické lávky mezi pražskými Holešovicemi a Karlínem bude mít zpoždění. Důvodem jsou složitější geologické podmínky v plavebním kanále, než se čekalo. Lávka bude zprovozněna v první polovině letošního roku. Přesný termín stanoví technický dozor stavby, řekl ve čtvrtek náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).
2. 3. 2023|

Mezi Ohradou a Palmovkou jenom autobusem. V Praze začala oprava tramvajové trati, potrvá rok

Obyvatelé Prahy se od pondělí na víc než rok musí obejít bez přímého tramvajového spojení mezi Ohradou a Palmovkou. Pražský dopravní podnik (DPP) začne s opravou trati včetně estakády, po které koleje vedou. Rekonstrukce má trvat do května 2023 a stát skoro 240 milionů korun, změnily se kvůli ní trasy osmi tramvajových linek. Místo tramvají pojedou mezi Ohradou a Palmovkou náhradní autobusy.
28. 3. 2022|

Oprava Libeňského mostu začne už letos. Nejdřív ale dělníci postaví provizorní lávku

Rekonstrukce Libeňského mostu v Praze začne už letos a vyjde na zhruba 2,18 miliardy korun. Začne se vybudováním provizorní lávky pro pěší a cyklisty. Práce zahrnují kromě opravy mostu také proměnu jeho okolí včetně stavby protipovodňových opatření. Informovali o tom náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), generální ředitel Technické správy komunikací (TSK) Jozef Sinčák a Aleš Gothard, ředitel firmy Metrostav TBR, která vede konsorcium zhotovitelských firem.
20. 1. 2022|

Praha začala očkovat bezdomovce v terénu. Pilotní místo je i pod Libeňským mostem

Praha začala očkovat lidi bez domova proti covidu-19 přímo v místech, kde se zdržují. Spolupracuje na tom s organizacemi Armáda spásy, Naděje a Drop In. Pilotní očkovací místo vzniklo i pod Libeňským mostem. Používá jednodávkovou vakcínu Janssen od firmy Johnson & Johnson.
13. 7. 2021|

Praha bude hledat firmu, která opraví Libeňský most podle vlastního projektu. Nechá také upravit okolí

Technická správa komunikací hlavního města Prahy dokončuje zakázku na opravu Libeňského mostu. Vyhlásí ji v říjnu, souběžně bude hledat dodavatele projektu i stavby. Město bude muset za opravu zchátralé kubistické památky zaplatit přes dvě miliardy korun, další peníze si vyžádají úpravy okolí. Se zahájením prací počítá TSK v roce 2022.
24. 9. 2020|

Libeňský most čeká v noci testování. Provoz tramvají přes něj bude proto přerušen

Pražský Libeňský most čeká v noci z pátku na sobotu další zatěžovací zkouška. Testy se nebudou týkat hlavního mostu přes řeku, ale takzvaného inundačního mostu na břehu. Přerušen bude tramvajový provoz. Automobilové a cyklistické dopravy nebo pohybu osob se testy nedotknou.
17. 7. 2020|

Oprava Hlávkova mostu začne na konci dubna. Auta budou jezdit v jednom pruhu

Hlávkův most v Praze podstoupí první část rekonstrukce. Technická správa komunikací (TSK) vymění nejpoškozenější přechodové panely mezi jednotlivými částmi soumostí. Informaci potvrdila mluvčí TSK Barbora Lišková. Práce začnou 22. dubna, výměna skončí 11. května 2020. Auta budou jezdit v jednom pruhu, tramvajovou dopravu opravy neomezí.
8. 4. 2020|

Bourání Hlávkova mostu v Praze není nutné, ukázala diagnóza. Výjimkou je část u Vltavské

Základy, pilíře a nosné oblouky pražského Hlávkova mostu jsou v pořádku a není tak nutná jeho demolice. Musí se však zbourat jedna část u Vltavské, která je ve špatném stavu. Vyplývá to z odborné diagnózy, kterou ve středu představili náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě) a ředitel Kloknerova ústavu ČVUT Jiří Kolísko. Praha momentálně připravuje projekt opravy mostu.
11. 3. 2020|

Z Libeňského mostu zmizí ocelové lampy, nové budou na původních betonových stožárech

Ke svým jedenadevadesátinám dostane Libeňský most v Praze nové osvětlení. Před koncem října nechá magistrát odstranit ocelové lampy a osadit nové, které budou na původních betonových kandelábrech. Stávající lampy podle úřadu na mostě nemohou zůstat kvůli své statice. Výměna osvětlení si vyžádá dvoudenní tramvajovou výluku. Aut by se dopravní omezení dotknout nemělo.
17. 10. 2019|

Oprava Libeňského mostu začne až příští jaro, dopravu zatím neomezí

Oprava Libeňského mostu nakonec začne až příští rok na jaře. Původně chtěl přitom magistrát zahájit práce již letos. Podle radního pro dopravu Adama Scheinherra je důvodem změna při vypisování tendrů. Až do roku 2022 podle něj nebudou na mostě žádná větší dopravní omezení. Celkem potrvá oprava Libeňského mostu pět let.
12. 7. 2019Aktualizováno12. 7. 2019, 19:54|

Průzkum pro metro D, byty pro chudé a miliarda korun do škol. Cíle pražské koalice na šest měsíců

Vedení Prahy chce do půl roku zahájit geologický průzkum metra D, vytipovat pozemky pro stavbu nových bytů nebo přidat miliardu korun na platy zaměstnanců škol. Půlroční plán představili zástupci Pirátů, uskupení Praha sobě (PS) a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Vedení města chce také zpracovat návrh koncepce bytové politiky, dokončit diagnostiku Libeňského a Hlávkova mostu, vyčlenit byty pro seniory a rodiny s dětmi nebo řešit budoucnost nemocnic Na Bulovce a Na Františku. Prahu také čeká jednání se státem i starosty dotčených městských částí o možné výstavbě vládní čtvrti v Letňanech. V příštím týdnu radní schválí rozdělení rozpočtové rezervy určené na investice.
4. 2. 2019Aktualizováno4. 2. 2019, 18:45|

Libeňský most se začne opravovat už letos. Dopravu to zatím neomezí

Praha letos zahájí opravy Libeňského mostu. Jako první se budou rekonstruovat části, jež nemají bezprostřední vliv na dopravu. Konkrétní postup prací při opravě konstrukce pak určí studie, kterou do konce března vypracuje Kloknerův ústav ČVUT. Libeňský most z roku 1928 je v havarijním stavu, nikdy nebyl opravován. Zásah potřebuje také Karlův most, magistrát už proto hledá lom s vhodným kamenem.
22. 1. 2019|

Nikdy neodstoupím, nech si to všichni zapamatují! ... a další výroky roku 2018

Další kauzy premiéra Andreje Babiše, tradiční bonmoty prezidenta Miloše Zemana, několik odhalení opsaných vysokoškolských prací, potíže se stavbou dálnic i jejich zimní údržbou, prezidentské i komunální a senátní volby. I takový byl v Česku rok 2018 – připomeňte si ho ve výběru některých výrazných výroků.
31. 12. 2018|

Do čtyř let se vrátí tramvaje na Václavské náměstí, věří Praha. V plánu je také oprava Libeňského mostu

Hlavní město zahájí první kroky pro přípravu tramvajové trati, která má vést od Národního muzea dolů do poloviny Václavského náměstí. Trať by mohla stát do čtyř let. Zároveň město připravuje další trať od Vinohradské kolem hlavního nádraží do Bolzanovy ulice, její příprava však potrvá déle. Město si rovněž nechá zpracovat studii opravy Libeňského mostu, ta by měla být dokončena v únoru. Na jejím základě vedení města rozhodne o způsobu opravy spojnice Holešovic s Libní.
27. 11. 2018|

Při opravě Libeňského mostu by se měl vedle postavit provizorní, oznámil Dolínek

Technická správa komunikací (TSK) doporučila při opravě Libeňského mostu v Praze postavit provizorní most jako náhradu. Stál by proti proudu Vltavy vedle toho stávajícího. Sloužil by pro automobily, autobusy a pěší a při povodních by nebyl funkční. Novinářům to řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Podle dokumentu by příprava pro vybudování provizoria trvala 26 měsíců při stavebních nákladech zhruba 85 milionů korun. Která varianta bude nakonec vybrána, rozhodne nové vedení města.
11. 10. 2018|

Jak je na tom Hlávkův most? Zjišťují to experti, jeho oprava ale musí ještě počkat

Hlávkův most, který spojuje pražský Karlín a Holešovice, potřebuje opravu. To je sice jasné každému, kde přes most někdy jel, ať už autem, nebo tramvají, ale jak špatný jeho stav opravdu je, jasné není. Začali to zjišťovat odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT. Zatím se situace nedostala tak daleko jako u sousedního Libeňského mostu – část politiků a odborníků požaduje jeho zbourání.
12. 9. 2018|