TÉMA

Pavla Holcová

Babiš se ve sporu s Holcovou obrátil na Nejvyšší soud. Musel se omluvit za příspěvek na sociální síti

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se brání proti rozsudku, který mu nařídil omluvit se investigativní novinářce Pavle Holcové za zveřejnění nepravdivého příspěvku na sociální síti. Podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to sdělil Dominik Duchoň z Okresního soudu pro Prahu-západ, který se sporem o neoprávněný zásah do osobnostních práv zabýval v první instanci. Bývalý premiér zveřejnil omluvu šéfredaktorce webu Investigace.cz na svém facebooku letos v srpnu.
26. 10. 2023|

Babiš se omluvil novinářce Holcové, nařídil mu to soud

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se na Facebooku omluvil investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové za neoprávněný zásah do osobnostních práv způsobený zveřejněním nepravdivého příspěvku na sociální síti. Babišovi zveřejnění omluvy nařídil Krajský soud v Praze.
22. 8. 2023|

Babiš se musí omluvit Holcové za příspěvek o „domluvě se Sorosem“

Šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové za příspěvek, který o ní zveřejnil na Facebooku. O květnovém rozsudku Krajského soudu v Praze, podle kterého musí politik na svém profilu na sociální síti omluvu zveřejnit do tří dnů od právní moci usnesení, za server informovala Marie Wichterlová. Babiš se k věci zatím nevyjádřil.
15. 8. 2023|

Reportérka Holcová: Slováci jsou z kauzy Kuciak vyčerpaní, touží po rozuzlení

Slovenská společnost i po pěti letech prožívá kauzu kolem vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, lidé jsou ale unavení a touží po rozuzlení případu. V rozhovoru pro Události, komentáře to uvedla reportérka Pavla Holcová ze serveru Investigace.cz. Opětovný vzestup preferencí expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) považuje za důsledek chaotického působení předchozí vlády Igora Matoviče, která podle Holcové vznikla ze společenské poptávky po pomstě, ovšem neuměla vládnout a řešit velké výzvy, jako byla pandemie covidu či rusko-ukrajinská válka.
19. 5. 2023|

Soud uložil Zsuzsové za objednání vraždy Kuciaka a Kušnírové 25 let, Kočnera zprostil obžaloby

Soud první instance na Slovensku v novém líčení uznal obžalovanou Alenu Zsuzsovou vinnou ze sjednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Zsuzsová je také vinna z podílu na přípravě nedokonané vraždy někdejšího elitního prokurátora a nynějšího generálního prokurátora Slovenska Maroše Žilinky. Soud jí uložil trest vězení v délce 25 let, žalobce žádal doživotí. Verdikt není pravomocný. Soud naopak opět nepravomocně osvobodil Mariana Kočnera, který čelil obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy, a nově ho zprostil také obžaloby z objednání vražd zmíněných prokurátorů a také jednoho právníka. Žalobce už ohlásil odvolání vůči všem rozhodnutím soudu.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:44|

Investigativní novinář není muž v baloňáku, většina práce se odehrává u počítače, říká Holcová

První impuls věnovat se investigativní žurnalistice dostala Pavla Holcová v kubánském vězení, kde se ocitla po setkání s pašerákem. Trvalo pak ještě několik let, než se mezinárodním investigativním kauzám začala věnovat naplno a než založila České centrum pro investigativní žurnalistiku. Dnes je součástí týmu novinářů, kteří za svou práci při rozkrývání kauzy Panama Papers získali prestižní Pulitzerovu cenu. „V investigativní žurnalistice je výhodou být podceňovaný, zachraňuje to životy,“ říká šéfredaktorka webu Investigace.cz v podcastu Background ČT24.
8. 3. 2023|

Boss ruské mafie čeká v Česku na vydání do USA, žalobci chystají podklady

Jeden z šéfů ruské mafie Polad Omarov, kterého v lednu zatkla česká policie, měl plánovat vraždu íránské disidentky Masíh Alínežádové. Vyplývá to ze žaloby Spojených států, které žádají o jeho vydání. Alínežádová dostala už v minulosti od Američanů politický azyl. Čeští žalobci teď chystají podklady pro vydávací proces.
7. 3. 2023|

168 hodin: Fico se na Slovensku může vrátit k moci, využívá k tomu slovník ruské propagandy

Slovensko čekají v září předčasné volby a vládní krize spolu s ruskou válkou proti Ukrajině posílily předsedu strany Smer Roberta Fica, ke comebacku si pomáhá dezinformacemi. Děje se to pět let po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, kdy masové občanské protesty vyústily právě v pád Fica, který –⁠ coby premiér –⁠ symbolizoval propojení mafie se státem. Nová politická garnitura v čele s Igorem Matovičem ale sen o politické změně nenaplnila. Co na Ficův případný návrat říkají rodiče obou obětí, sociolog či novináři? Pro pořad 168 hodin natáčeli Marta Pilařová a David Sebíň.
27. 2. 2023|

Stát chce zkoumat původ ruských peněz, které přitekly na účty českých bank

Stát se chce zaměřit na původ peněz, které přicházejí na účty českých bank z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu. Současná legislativa ale neumožňuje obstavit finance nejasného původu. Má to změnit novela zákona, o níž jedná ministerstvo spravedlnosti. Pracují na ní i zástupci Finančního analytického úřadu (FAÚ), kteří jinak uplatňují protiruské sankce.
26. 1. 2023|

Úřady zjišťují, zda ruští podnikatelé a politici majetek v Česku nefinancovali z kradeného zlata

Tuzemské úřady v souvislosti se sankcemi prověřují majetek ruských politiků a podnikatelů podezřelých z krádeže desítek tun zlata. Vyšetřovatelé a novináři pracují s verzí, že z jeho prodeje Rusové následně financovali zakládání firem v Česku. Web Investigace.cz upozorňuje, že si dotyční v tuzemsku pořídili i luxusní byty.
17. 1. 2023|

Finsko zmrazilo majetek dalšímu oligarchovi. Má vazby i na Česko

Finsko zmrazilo majetek oligarchovi Gennadiji Timčenkovi, který v Helsinkách mimo jiné spoluvlastní sportovní arénu, ale má vazby i na Česko. Blízký spojenec Vladimira Putina prostřednictvím svých firem založil v Praze pobočku společnosti Gunvor, která obchoduje se zemním plynem. Podnikal také s Romanem Popovem stíhaným kvůli krachu Česko-ruské banky.
26. 12. 2022|

Ve čtvrtek by měl padnout rozsudek nad čtyřmi obžalovanými za sestřelení letu MH17

Nizozemsko spolu s Austrálií letos zahájilo právní kroky vůči Moskvě. Podle tamních vlád je ruský stát zodpovědný za sestřelení malajsijského civilního letadla MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. Rodiny 298 obětí očekávají čtvrtek, kdy v Amsterdamu padne rozsudek nad čtyřmi obviněnými. Na sběru důkazů se výraznou mírou podíleli lidé z investigativního serveru Bellingcat.
15. 11. 2022|

Úřady pátrají po ruském majetku ukrytém v Česku. V hledáčku je i exposlanec Státní dumy

Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT aktuálně prověřuje hned několik desítek případů lidí napojených na Putinův režim, kteří v tuzemsku ukryli majetek přes třetí osoby. Jde i o exposlance ruské Státní dumy Sergeje Sopčuka. Ten dle webu Investigace v Česku investoval desítky milionů do nemovitostí. V Rusku je stíhaný za zpronevěru v řádu miliard.
4. 11. 2022|

Francouzské úřady vyšetřují Babišův nákup nemovitostí v Mougins, píše Le Monde

Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) zahájil předběžné vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků v souvislosti s nákupem nemovitostí českým expremiérem Andrejem Babišem (ANO) ve Francii. Píše o tom deník Le Monde. Jde o případ odhalený v rámci Pandora Papers. Babiš zopakoval, že veškeré nákupy uskutečnil v souladu se zákony. Nákupem se zabývala i česká policie, věc ale odložila.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 19:12|

Aféra Watergate zlomila vztah veřejnosti a politiků. Investigace se za 50 let zásadně proměnila

Aféra Watergate, která stála prezidentskou funkci Richarda Nixona, před padesáti lety změnila vztah americké veřejnosti s politiky, je přesvědčen profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igor Lukeš. Jak ale v Událostech, komentářích připomněla zakladatelka a ředitelka serveru Investigace.cz Pavla Holcová, pátrací žurnalistika má hlubší kořeny a její podoba se od Watergate zásadně proměnila.
18. 6. 2022|

Ruští oligarchové údajně prali peníze přes české účty. Nový zákon tomu má zabránit

Podle amerického ministerstva spravedlnosti v minulosti sloužily účty některých českých bank ruským oligarchům k praní peněz. Byly totiž součástí systému anonymních offshorových firem. Český resort spravedlnosti nyní chystá zákon, který má zamezit používání účtů pro finance nejasného původu. Podle webu Investigace.cz legalizoval přes Česko peníze například syn ruského exministra dopravy Denis Kacyv.
7. 4. 2022|

Česko pátrá po majetcích Rusů napojených na Putina. V pátek se konala tajná schůzka

Česko hledá další majetek Rusů napojených na Putinův režim. Zaměřuje se také na transakce na bankovních účtech. Potvrzuje se, že Rusové do země v posledních letech posílali větší sumy peněz přes firmy v daňových rájích. Podle informací ČT se v pátek situací na utajené schůzce zabývali zástupci policie, Finančního analytického útvaru a Bezpečnostní informační služby.
25. 3. 2022|

Babišův nákup nemovitostí byl naprosto legální, tvrdí Havlíček. Podle Kupky budí obchody pochybnosti

Firma z daňového ráje, společnosti s nastrčenými řediteli –⁠ tak komplikovaně před lety nakupoval premiér Andrej Babiš (ANO) nemovitosti na francouzské riviéře. Dnes tvrdí, že postup byl legální a doporučila mu ho realitní kancelář. Podle některých odborníků ale způsob nákupu nese znaky praní peněz. Zjištění mezinárodního týmu více než šesti set novinářů v Událostech, komentářích rozebírali vicepremiér a zároveň ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a místopředseda ODS Martin Kupka.
5. 10. 2021|
Události komentáře

Pavla Holcová: Vykreslení Haščáka jako symbolu korupce se velmi blíží pravdě

Návrat kauzy Gorila probíhá na Slovensku za docela jiných okolností než před sedmi lety. Přepisy odposlechů, které tehdy bylo snadné zpochybnit, dostaly tentokrát zvukovou stopu a podle novinářky Pavly Holcové z Českého centra pro investigativní žurnalistiku je velmi nepravděpodobné, že by tak dlouhý záznam někdo zfalšoval. Pavla Holcová o aktuálním dění na Slovensku hovořila v Událostech, komentářích, rozhovor s ní vedl Jakub Železný.
19. 10. 2019|

„Z našeho Slovenska udělali mafiánský stát.“ Korupční aféry vyhnaly Slováky do ulic

Slováci vyšli do ulic v reakci na zveřejnění nahrávky z odposlechů ze starší korupční aféry Gorila i kvůli podezřením z uplácení některých činitelů. Shromáždění v Bratislavě svolaly jak opoziční a neparlamentní strany, tak občanská iniciativa Za slušné Slovensko. Iniciativa po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka stála za největšími protivládními demonstracemi od roku 1989.
18. 10. 2019|
Vražda novináře Kuciaka

Stopy slovenské vraždy v Česku: Policejní ochrana pro novinářku a Vadalova firma Na Příkopě

Po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka poskytla policie ochranu české novinářce Pavle Holcové z Českého centra pro investigativní žurnalistiku. České televizi potvrdila, že s Kuciakem spolupracovala na posledním článku o propojení slovenské politiky s kalabrijskou zločineckou organizací Ndranghetta. Italský podnikatel Antonino Vadala, který má podle textu vazby na slovenské politiky i italskou mafii, začal podnikat i v Česku.
28. 2. 2018|