TÉMA

Česká biskupská konference

Zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Hold mu vzdal jeho nástupce František i státníci

Ve věku 95 let zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Zdravotní stav rodilého Němce se v poslední době zhoršil. Benedikt stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013, kdy se úřadu vzdal kvůli zhoršujícímu se zdraví. Pohřeb bude ve čtvrtek 5. ledna 2023 na vatikánském Svatopetrském náměstí. Povede ho současný papež František. Ten svého předchůdce označil za ušlechtilého a dobrého člověka, který byl darem pro katolickou církev. Zesnulému papeži vzdali hold také mnozí státníci, Benedikta XVI. vyzdvihují jako velkého teologa nebo obránce „tradičních hodnot“.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 18:20|

Přesun bohoslužeb nebo snížení teploty na farách. Ceny energií nutí šetřit i církev

Také církev se začíná vyrovnávat s energetickou krizí. Kostelům hrozí až ztrojnásobení cen za elektřinu, kněží proto hledají způsoby, jak ušetřit. Nejčastějším řešením je přesun bohoslužeb z energeticky nákladných chrámů do úspornějších prostor. Vedení katolické církve věří, že situaci zvládne. Problémy s energiemi ale mají také církevní školy.
5. 10. 2022|

V Česku fungují nepsané pánské kvóty. Není to normální, říká moderátorka Sedláčková

„Pojďme se bavit o kvótách a o tom, že není normální, aby osmdesát nebo více procent vlivových pozic v této zemi zastávali muži. Znamená to, že fungují nepsané pánské kvóty,“ říká novinářka a moderátorka Veronika Sedláčková. O rozdělujících tématech by podle ní měla společnost diskutovat – už jen proto, že dialog je to nejdůležitější, co má. Na to, proč mnozí katolíci nepodporují manželství pro všechny, nebo jak nechala před rozhovorem čekat dalajlámu, odpovídá Sedláčková v podcastu Background ČT24.
14. 9. 2022|

Graubner se ujal úřadu pražského arcibiskupa. Předpokládá, že bude ve službě tři čtyři roky

Pražská arcidiecéze má nového arcibiskupa. Při pontifikální mši v katedrále sv. Víta se úřadu arcibiskupa pražského a primase českého ujal Jan Graubner, který byl doposud olomouckým arcibiskupem. Funkci převzal od kardinála Dominika Duky, který tímto dnem odchází do důchodu. Graubnera čeká v úřadu mnoho výzev, odborníci však zásadní změny ve fungování pražské části katolické církve nepředpokládají.
2. 7. 2022Aktualizováno2. 7. 2022, 20:23|

Novým brněnským biskupem bude Pavel Konzbul. Původně působil jako inženýr a věnoval se teorii elektromagnetického pole

Novým biskupem brněnské diecéze se stane dosavadní pomocný biskup Pavel Konzbul. Šestapadesátiletý rodák z Brna nahradí Vojtěcha Cikrleho, který funkci vykonával od roku 1990 a loni oslavil 75. narozeniny. Právě to je věk, kdy církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. Jméno nového biskupa oznámila Česká biskupská konference na svém webu. Jde o další personální změnu v církvi, v polovině května byl novým pražským arcibiskupem jmenován Jan Graubner, nynější olomoucký arcibiskup.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 14:51|

Vatikán jmenoval novým pražským arcibiskupem Jana Graubnera

Vatikán oznámil jméno nového pražského arcibiskupa. Je jím dosavadní olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference Jan Graubner. Informovalo o tom Pražské arcibiskupství na svých webových stránkách. Nahradí kardinála Dominika Duku, který již před několika lety dosáhl věku 75 let, při němž obvykle církevní hodnostáři odcházejí ze svých funkcí. Intronizován bude 2. července. Politici Graubnerovi blahopřejí, Miloš Zeman ocenil důraz na kontinuitu.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 22:34|

Arcibiskup Graubner je řazen ke konzervativnímu křídlu církve

Dlouholetý olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner se stal novým arcibiskupem pražským. Bývá považován za jednoho z předních představitelů konzervativního křídla římských katolíků v Česku. Sám se přitom za konzervativce nepovažuje, nicméně „cítí zodpovědnost za věrnost nauce církve i správné praxi“. Letos v březnu vyzval moskevského patriarchu Kirilla k tomu, aby se zasadil o ukončení války na Ukrajině.
13. 5. 2022|

Novým apoštolským nunciem v Česku je arcibiskup Okolo, jmenoval ho papež

Novým apoštolským nunciem v Česku se stal arcibiskup Jude Thaddeus Okolo, který se narodil v severonigerijském státě Kano. Po jmenování papežem Františkem jeho jméno oznámilo tiskové středisko Vatikánu, sdělila Česká biskupská konference (ČBK). Papežský nuncius zastupuje v Česku Vatikán. Pětašedesátiletý Okolo na této pozici vystřídá Charlese Daniela Balva, kterého papež počátkem roku jmenoval zástupcem Svatého stolce v Austrálii.
1. 5. 2022|

Biskupové představili ve Vatikánu dary pro papeže, předají mu je ve čtvrtek

Biskupové Čech, Moravy a Slezska představili ve Vatikánu dary pro papeže Františka. Skláři v Kunraticích u Cvikova vyrobili unikátní křišťálovou schránku s ostatkem české světice a patronky Libereckého kraje svaté Zdislavy. Součástí daru je i šek na 50 tisíc eur, což v přepočtu odpovídá víc než 1,25 milionu korun, pro potřebné. Ve čtvrtek 11. listopadu čeká biskupy soukromá audience u papeže, při které své dary předají.
10. 11. 2021|

Příjmy katolické církve meziročně klesly, hospodařila ale se ziskem. Pomohly dřívější investice

Příjmy katolické církve z kostelních sbírek se v loňském roce meziročně snížily o 192 milionů na 336 milionů korun. Propad o 75 procent vinou pandemie koronaviru zaznamenaly také příjmy ze vstupného do památek, a to meziročně o 103 milionů na 35 milionů korun. Pandemie způsobila i výpadek z provozu ubytovacích a stravovacích zařízení a mimořádné výdaje na provoz otevřených kostelů. Loňské hospodaření církve přesto skončilo se ziskem 376 milionů korun, což bylo o 347 milionů korun více než v roce 2019. V pondělí o tom informovali zástupci církve.
25. 10. 2021|

Čeští biskupové schválili nové instrukce pro stíhání sexuálního zneužívání, zapracovali předpisy vydané Vatikánem

Česká biskupská konference (ČBK) do pravidel předběžného vyšetřování v církvi zapracovala nové předpisy z Vatikánu, které poprvé explicitně hovoří o trestnosti zneužívání kněžími a definují postup při stíhání těchto provinění. Vyplývá to ze závěrů zasedání ČBK, o kterých ve středu informovala mluvčí konference Monika Klimentová. Biskupové hovořili také o přípravách své audience u papeže Františka předběžně plánované na 11. listopadu.
7. 7. 2021|

Biskup Cikrle připomněl na Velehradě význam věrozvěstů i pomoc jižní Moravě po tornádu

Význam věrozvěstů Cyrila a Metoděje, smysl poutí i důležitost pomoci lidem na jižní Moravě, které postihlo tornádo, vyzdvihnul na Velehradě na Uherskohradišťsku brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Byl hlavním kazatelem slavnostní poutní mše svaté, kterou vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti. Hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 14:47|

Ředitel ČT Dvořák podal trestní oznámení na radní Lipovskou

Generální ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák podal trestní oznámení na radní Hanu Lipovskou. Chce tak bránit dobré jméno České televize a svou pověst. Ohlásil to během středečního zasedání rady. Lipovská jej podle jeho slov mimo jiné obvinila, že ji ohrožuje na životě. Radní to odmítla. Trestní oznámení je podle ní způsob, jak moci nahlížet do cizího trestního spisu.
19. 5. 2021|

Rok od první oběti covidu-19. Českem zněly zvony, Staroměstské náměstí pokrylo 25 tisíc křížů

V pondělí uplynul rok ode dne, kdy v Česku zemřel první člověk s nemocí covid-19. Od té doby v souvislosti s nákazou zemřelo téměř 25 tisíc lidí. V celé zemi se v poledne rozezněly kostelní zvony na památku obětí. Oběti epidemie symbolicky připomněly i tisíce bílých křížů namalovaných na dlažbě pražského Staroměstského náměstí. Praha nechá na památku obětí zhasnout i Petřínskou rozhlednu.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 19:50|

Brno přidělilo nové byty mladým rodinám. Část Čechů stále vnímá situaci s bydlením jako špatnou

Největší developerský projekt brněnského magistrátu v posledních letech má koaludační souhlas. Dva domy za více než 530 milionů korun nabízejí 68 bytů s pečovatelskou službou a 30 takzvaných startovacích bytů. Úředníci už také vylosovali nájemníky pro prvních padesát bytů. Podle výsledků průzkumu o dostupnosti bydlení, který ve čtvrtek představili zástupci Charity ČR a katolické církve, je získání bydlení pro velkou část Čechů problém.
26. 11. 2020|

Na Bílé hoře odhalili v den výročí bitvy Kříž smíření

V Aleji Českých exulantů nedaleko bojiště na Bílé hoře je od neděle k vidění Kříž smíření. Ceremoniál jeho odhalení se konal v den výročí bitvy z roku 1620. Autorem kříže je německý benediktýnský mnich a umělecký kovář Abraham Fischer. Odhalení předcházely ekumenické nešpory. Akci uspořádaly Česká biskupská konference, Ekumenická rada církví a bělohorský klášter benediktinek.
8. 11. 2020|

Exministr kultury Herman převzal německé státní vyznamenání

Bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) obdržel německé státní vyznamenání. Velvyslanec SRN v České republice Christoph Israng mu předal Velký spolkový kříž za zásluhy s hvězdou. Na Twitteru to oznámil sám německý diplomat.
7. 9. 2020|

Letošní svatováclavská pouť má být bez větších omezení. Z Vatikánu přijede vlivný kardinál Ouellet

Bez zvláštních hygienických opatření, nebo maximálně s oddělenými sektory pro návštěvníky –⁠ tak by měla vypadat letošní svatováclavská pouť do Staré Boleslavi. Podle pražského arcibiskupství by koronavirová krize neměla tradiční akci výrazně ovlivnit. Nejvýznamnějším hostem bude prefekt Kongregace pro biskupy kardinál Marc Ouellet, který bývá označován za „čtvrtého muže Vatikánu“. Mši odslouží na Mariánském náměstí společně s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.
14. 8. 2020|

Předsedou České biskupské konference se stal Graubner. Po deseti letech nahradil Duku

Novým předsedou České biskupské konference se v úterý stal arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner. Biskupové ho zvolili na plenárním zasedání, které se koná v Olomouci. Oznámila to mluvčí biskupské konference Monika Klimentová. Graubner nahradil pražského arcibiskupa Dominika Duku, který v čele českých a moravských biskupů stál deset let.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 15:06|

Před 70 lety dostala církev tvrdou ránu od komunistů. Akce K přinesla zkázu většiny klášterů

V noci ze 13. na 14. dubna je to přesně 70 let od zahájení takzvané Akce K, která byla zaměřená na likvidaci církevních řádů a kongregací. Tehdy v roce 1950 obklíčili členové komunistických policejních složek a Lidových milicí kláštery sedmi nejpočetnějších mužských řeholí, jejich obyvatele nahnali do připravených autokarů a rozvezli do internačních táborů. Druhý zásah byl proveden v noci z 27. na 28. dubna a třetí fáze, zaměřená na ženské kláštery, následovala na podzim 1950.
13. 4. 2020|

Otevírání hranic není na pořadu dne, uvedl Vojtěch. Kritizoval také situaci v hobbymarketech

Hranice České republiky se zcela neotevřou v nejbližších týdnech a zřejmě ani měsících. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to uvedl pro ČT24. Ministr dále kritizoval situaci v některých hobbymarketech, kde byl obnoven provoz. Vláda nabádá občany, aby i přes Velikonoce dodržovali preventivní opatření jako nošení roušek a společenský odstup. Věřící si na Bílou sobotu připomínají den, kdy byl Ježíš Kristus uložen do hrobu. Kvůli zákazu shromažďování ale letos nemohou chodit společně do kostelů a účastnit se večerních obřadů.
11. 4. 2020Aktualizováno11. 4. 2020, 20:01|

Velký pátek ve stínu koronaviru. Laboratoře se blíží testovací kapacitě 10 tisíc vzorků denně

Vláda nabádá občany, aby přes Velikonoce dodržovali preventivní opatření jako nošení roušek a zákaz shromažďování. Kabinet ve čtvrtek prodloužil nouzový stav do 30. dubna. Věřící si na Velký pátek připomínají ukřižování Ježíše Krista. Kvůli zákazu shromažďování se ale letos nemohou účastnit tradičních bohoslužeb. Domovy pro seniory a podobná zařízení musejí od pátku zajistit pravidelné testování svých zaměstnanců. Laboratoře ve čtvrtek provedly více než osm tisíc testů na nový koronavirus.
10. 4. 2020Aktualizováno10. 4. 2020, 18:12|

Nouzový stav má podle vlády trvat další měsíc. Opozice chce znát důvody

V Česku už je více než dva a půl tisíce nakažených koronavirem. Šíří se mimo jiné v domovech seniorů. I nadále platí nouzový stav, který chce vláda Andreje Babiše (ANO) prodloužit o 30 dní. O tom musí rozhodnout poslanci. Prezident Miloš Zeman odmítl výzvu advokátů k udělení amnestie. Mezi nakaženými je také biskup Karel Herbst, v domácí karanténě je proto i arcibiskup Dominik Duka.
28. 3. 2020Aktualizováno28. 3. 2020, 23:30|

Kontroly na hranicích začínají v pondělí ráno. Policisté budou měřit teplotu

Kdo bude v těchto dnech přejíždět západní a jižní české hranice na dálničních a některých dalších hraničních přechodech, hrozí mu zdržení. Vláda v sobotu připravila soubor opatření, kterými chce omezit šíření nového typu koronaviru v republice. Patří mezi ně i namátkové hraniční kontroly s měřením teploty cestujících. Zároveň budou lidé na silnicích i ve vlacích dostávat informační letáky ve čtyřech jazycích.
8. 3. 2020|