TÉMA

Petr Nečas

Premiér Fiala se 15. dubna setká s americkým prezidentem Bidenem

Český premiér Petr Fiala (ODS) bude 15. dubna v Bílém domě jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem, oznámila mluvčí americké hlavy státu Karine Jean-Pierreová. Politici na schůzce, jejímž cílem je další posílení americko-českého partnerství, podle ní potvrdí trvající podporu bránící se Ukrajiny a proberou řadu společných priorit včetně bezpečnostních otázek, ekonomických příležitostí a demokratických hodnot.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 22:35|

Nečas se brání trestu v kauze trafik pro poslance ODS. Obrátil se na Nejvyšší soud

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) podal dovolání v kauze takzvaných trafik pro poslance. Za podplácení byl pravomocně potrestán podmínkou na dva a půl roku a milionovým peněžitým trestem. Na Nejvyšší soud se obrátil také další odsouzený, někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček, který dostal dvouletou podmínku a zaplatit má 300 tisíc korun.
8. 3. 2024|

Soudy vyřizují případy rychleji než dříve. I díky nižší kriminalitě a dohodám o vině a trestu

Soudy mají na stole nejméně nevyřízených případů za posledních patnáct let. Za deset let klesl třeba počet nevyřízených civilních žalob o polovinu – z dvou set tisíc na aktuálních 103 tisíc. Většinu podaly firmy, instituce a lidé letos. Déle než rok leží u soudů třetina případů.
28. 12. 2023|

Soud potvrdil Nečasovi podmínku a peněžitý trest, rozhodnutí je pravomocné

Odvolací soud potvrdil bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a také peněžitý trest milion korun. Jeho spoluobžalovaný, bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček, dostal dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit 300 tisíc korun. Rozsudek, podle kterého se muži dopustili trestného činu podplacení, je tak pravomocný. Nečas se ještě může obrátit na Nejvyšší soud.
20. 12. 2023|

Od ledna bude o žádostech o milost rozhodovat pouze prezidentská kancelář

Od 1. ledna bude o žádostech o milost rozhodovat pouze prezidentská kancelář, oznámil odbor komunikace Hradu. Žádosti o milosti doručené do té doby vyřídí ministerstvo spravedlnosti, které mělo agendu dosud na starosti.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 18:48|

Vláda hodnotí stávku odborů jako nátlakovou a konfrontační. Opozice vyzvala kabinet k demisi

Premiér Petr Fiala (ODS) již oznámil, že vláda je připravena s odborářskými předáky jednat, ale ne pod tlakem, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) považuje postup odborů za nátlakové a konfrontační. Podle vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se pro schůzku odborových předáků a lídrů koalice nenajde termín do jednání tripartity. Podle opozičních lídrů by vláda měla okamžitě odstoupit.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 22:10|

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg. Poslední dny byl hospitalizován ve Vídni. Mnoho let patřil k nejvýraznějším osobnostem české politické scény, mimo jiné byl ministrem zahraničí, předsedou TOP 09 a senátorem.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 21:55|

Pro zavedení přímých plateb od pacientů v současnosti není politická podpora, řekl Fiala na konferenci

Pro zavedení spoluúčasti pacientů podle premiéra Petra Fialy (ODS) teď není politická podpora. ODS to už zkusila a zaplatila za to, řekl na konferenci Unie zaměstnavatelských svazů Zdravotnictví 2024. Podle průzkumu Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) vyšší spoluúčast odmítá jedenatřicet procent obyvatel. Dobrovolné připojištění za vyšší kvalitu služeb podporuje šedesát devět procent Čechů. Za zásadní problémy, se kterými se zdravotnictví potýká, označil Fiala nedostatek léčiv a nespokojenost mladých lékařů s novelou zákoníku práce.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 17:45|

Nejvyšší soud obdržel dovolání expremiéra Nečase potrestaného za křivou výpověď

Nejvyšší soud obdržel dovolání bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) potrestaného za křivou výpověď v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Nečas dovolání podal už v květnu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který se případem zabýval jako soud prvního stupně. Tento týden dovolání spolu se spisem dorazilo k nejvyšší instanci do Brna, vyplývá z databáze InfoSoud.
8. 9. 2023|

Ministerstvo zahájilo proces k vyhlášení CHKO v oblasti soutoku Moravy a Dyje

Lokalita Soutok na jihu Moravy se může dočkat vyššího stupně ochrany. Ministerstvo životního prostředí zahájilo proces vyhlášení Chráněné krajinné oblasti. Devadesát dnů bude sbírat připomínky a pak je vyhodnotí. CHKO následně musí vyhlásit vláda. Završily by se tím desetiletí trvající snahy o komplexnější ochranu lužních lesů, které jsou v českém měřítku unikátní.
25. 8. 2023|

Jurečkova odměna a Nečasovy trafiky? Není to stejné, odmítl žalobce stížnost exšéfa Úřadu práce Najmona

Státní zástupce odmítl stížnost bývalého šéfa Úřadu práce Viktora Najmona, kterému měl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nabídnout mimořádnou odměnu, pokud rezignuje. Žalobce tak potvrdil rozhodnutí policie, která případ v červnu odložila s tím, že Jurečka trestný čin nespáchal. Podle Najmona to ale odporuje dřívějšímu postupu policistů v kauze takzvaných „trafik pro poslance ODS,“ ve které byl nepravomocně odsouzen bývalý premiér Petr Nečas. Státní zástupce však Najmonovy argumenty nepřijal.
16. 8. 2023|

Návrat Trumpa? Nevím, jestli chci, aby u toho byly moje děti, říká reportérka Ciglerová

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem v roce 2016 bylo jedním z důvodů, proč se novinářka Jana Ciglerová přestěhovala s rodinou na Floridu. Kvůli vyhlídce jeho návratu teď ale zvažuje přinejmenším přesun do jiného státu. „Amerika kolem mě, a zejména Florida, se stává sociálně velmi konzervativní zemí a někdy je to už v rozporu s našimi evropskými hodnotami,“ přiznává zahraniční reportérka Deníku N, která dříve psala pro prestižní britské noviny nebo vedla módní časopis Elle. „Občas se mi podaří zpracovat nějaké lifestylové téma a vždy u toho ožiju,“ vypráví v podcastu Background ČT24.
2. 8. 2023|

Prezident Pavel v pátek jmenuje nového předsedu Ústavního soudu. Kdo to bude, se neví

Brzy bude jasné, kdo stane v čele Ústavního soudu. Jmenovat nového předsedu chce prezident Petr Pavel v pátek 4. srpna. Jméno zatím neřekl. Dotyčný či dotyčná vystřídá Pavla Rychetského. Ani on, jak řekl, neví, kdo ze členů instituce se stane jeho nástupcem. Doporučení hlavě státu nedával.
30. 7. 2023|

Zadlužení Česka v prvním čtvrtletí dál rostlo, v EU naopak kleslo na 83,7 procenta HDP

Zadlužení Česka se dál zvyšuje, informoval ve své páteční zprávě unijní statistický úřad Eurostat. V prvním čtvrtletí dosáhlo 44,5 procenta HDP, což zemi stále řadí k těm méně zadluženým v rámci Evropské unie. Zadlužení EU se naopak v prvním čtvrtletí snížilo na 83,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 87,4 procenta HDP ve srovnatelném období loni.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 12:27|

Expremiér Nečas se v případu lživé výpovědi ve prospěch manželky obrátil na Nejvyšší soud

Bývalý premiér Petr Nečas se u Nejvyššího soudu brání trestu za lživou výpověď ve prospěch své manželky v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Proti roční podmínce a peněžitému stotisícovému trestu podal dovolání. České televizi to sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Obvodní soud o Nečasově vině rozhodoval v první instanci, jeho verdikt v květnu potvrdil pražský městský soud. Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze.
16. 6. 2023|

Jde o selhání soudní moci, řekl k délce procesu s Nečasem Pospíšil. Soudní systém podle Šlachty nastavovala ODS

Deset let po zásahu policie na Úřadu vlády padl trest pro tehdejšího premiéra Petra Nečase za nabízení trafik poslancům. Kromě podmínky 2,5 roku má zaplatit milion korun. Podmínkou a pokutou soud potrestal i Nečasovu manželku Janu Nečasovou, tehdy Nagyovou. Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) v Událostech, komentářích řekl, že na tehdejším brífinku policie zazněla vážná obvinění, která způsobila chaos ve společnosti. Šéf hnutí Přísaha a tehdejší ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta to ale odmítl a akci policie, o které se hovoří jako o přehnané, hájil.
14. 6. 2023|

Expremiér Nečas a jeho manželka dostali v kauze poslaneckých trafik podmíněné tresty

Podmíněné a peněžité tresty udělil soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS), jeho manželce Janě Nečasové a někdejšímu náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi. Všechny uznal vinnými v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Nečas i advokáti dalších obžalovaných v závěrečných řečech apelovali na soud, aby je zprostil obžaloby, tvrdili, že jsou nevinní. Verdikt – zatím nepravomocný – ale odpovídá spíše tomu, co navrhl státní zástupce Rostislav Bajger.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 18:57|

Žalobce navrhl v kauze trafik podmíněné tresty pro Nečase i jeho manželku

Podmínku v délce dvou a půl roku a peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun navrhuje státní zástupce Rostislav Bajger pro bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze kolem takzvaných trafik pro bývalé poslance za ODS. Jeho ženě Janě pak podmíněný trest navrhl žalobce o půl roku kratší, stejně jako třetímu obžalovanému, někdejšímu náměstkovi na ministerstvu zemědělství Romanu Bočkovi. Nečasové i Bočkovi navrhl uložit také peněžitý trest ve výši 400 tisíc korun.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 13:54|

Rozsáhlý policejní zásah před dekádou svrhl kabinet premiéra Nečase. S trestem ale skončila jen Nagyová

Uplynulo deset let od policejního zásahu na Úřadu vlády, který vedl k pádu kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a k předčasným volbám. Státní zástupci na základě získaných dokumentů a odposlechů podali obžaloby v pěti kauzách. Odsouzením ale zatím skončil jen případ zneužití Vojenského zpravodajství. Kvůli křivému svědectví v tomto procesu pak dostal podmínku i expremiér Nečas.
12. 6. 2023|

Den po dni: Valící se voda a beznaděj. Povodně před deseti lety připravily o život patnáct lidí

Zavřené metro, místo aut čluny, místo postele karimatka v tělocvičně. Ničivé povodně si před deseti lety vyžádaly patnáct lidských životů. Pršet v Česku začalo 30. května, obloha se vyjasnila až 4. června. Hladiny menších toků se začaly zvedat už 31. května, hlavní nápor ale nastal v noci ze soboty na neděli 2. června. ČT přináší rekonstrukci povodní z roku 2013.
31. 5. 2023|

Soud potvrdil expremiéru Nečasovi trest za lživou výpověď ve prospěch manželky

Bývalý předseda vlády Petr Nečas (ODS) dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky Jany (dříve Nagyové). Shodl se na tom odvolací soudní senát, který Nečasovi potvrdil roční podmíněný trest a peněžitý trest ve výši sto tisíc korun. Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze. Lživě vypovídal v případu zneužití Vojenského zpravodajství, který v roce 2013 přispěl k pádu jeho vlády. Nečas trvá na tom, že hovořil pravdu.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 13:02|

V Česku se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšilo zadlužení meziročně nejvíce v EU

V Česku se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně zvýšilo zadlužení nejvíce ze všech zemí Evropské unie, a to o 2,1 procentního bodu na 44,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ve své předběžné zprávě o dluhu vládních institucí to v pátek oznámil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii se naopak zadlužení o čtyři procentní body snížilo a dosáhlo 84 procent HDP.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 16:59|

Fialova vláda je občany hodnocena nejhůře od kabinetu Nečase v roce 2013, říká průzkum CVVM

Vláda Petra Fialy (ODS) dostala nyní od obyvatel Česka nejhorší hodnocení od kabinetu Petra Nečase (ODS) v roce 2013. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), prováděném letos od konce ledna do 20. března. Většina lidí je nespokojena s programem, činností i složením vlády, s osobou předsedy kabinetu i tím, jak vláda komunikuje s veřejností.
18. 4. 2023|

V kauze Dozimetr byli obviněni další lidé včetně exposlance Šnajdra, píše Seznam a Deník N

V kauze Dozimetr bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Uvedly to ve středu servery Seznam Zprávy a Deník N na základě nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování. Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 22:02|