TÉMA

Michal Horáček

Nominace více prezidentských kandidátů senátory otvírá korupční prostor, míní Horáček. Změnu pravidel vítá

Sněmovna ve středu v prvním čtení podpořila změnu pravidel prezidentské volby. Návrh počítá například s tím, že nově budou moci zákonodárci do klání o Hrad podpořit pouze jednoho kandidáta. Vládní novela také upravuje, že občanští kandidáti na prezidenta budou moci nově sbírat podpisy podporovatelů i elektronicky. Změny ve středečních Událostech, komentářích uvítala jak poslankyně ANO Helena Válková, tak bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš (nyní senátor) a textař Michal Horáček. Podle něj se ale změny zavádějí pozdě.
7. 3. 2024|

Texty Michala Horáčka v novém aranžmá i cirkusu. Spojují generace X, Y i Z

Poetický koncert, nový cirkus, ale i kabaret. Podle principála Rostislava Nováka mladšího je nové představení souboru La Putyka těžké popisovat slovy. Inspiračním zdrojem pro inscenaci Horáček GEN XYZ se staly texty písní Michala Horáčka. Levandulová nebo Bude mi lehká zem znějí v novém podání Jana Ciny, Vladimira 518 či Báry Polákové, za doprovodu akrobacie a živé hudby.
21. 4. 2023|

Prezident by měl mít politickou zkušenost, míní Topolánek. Havel ji neměl, oponoval Horáček

Někdejší premiér a bývalý kandidát na prezidenta Mirek Topolánek považuje za nezbytné, aby měl budoucí český prezident bohaté politické zkušenosti. S tím nesouhlasí textař a rovněž bývalý kandidát na post hlavy státu Michal Horáček. „Václav Havel politickou zkušenost také neměl,“ připomněl v Událostech, komentářích.
10. 11. 2022|

O funkci prezidenta republiky se uchází jednadvacet zájemců

Na ministerstvu vnitra se přihlásilo jednadvacet uchazečů o funkci budoucího prezidenta republiky. Zájemci o funkci hlavy státu museli na resort doručit potřebné dokumenty do úterních čtyř hodin odpoledne. Vnitro nakonec započítalo i přihlášku, která přišla e-mailem, uvedla mluvčí resortu Klára Dlubalová. Před pěti lety se nominovalo dvacet uchazečů. První kolo volby se koná 13. a 14. ledna, organizace voleb bude stát zhruba 800 milionů korun.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 23:01|

„Aby nebe bylo blankytné.“ Zemřela zpěvačka Hana Zagorová

Zemřela jedna z nejvýznamnějších českých zpěvaček Hana Zagorová. Psala ale také písňové texty, moderovala televizní pořady a dostávala herecké role. Několikanásobné držitelce Slavíků bylo pětasedmdesát let. Mezi její hity patřily písně Můj čas, Duhová víla, Maluj zase obrázky, Spěchám či Asi, asi.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 20:04|

Přímá volba prezidenta je demokratizační, míní Horáček. Byl to spíše populistický krok, oponuje Rychetský

První kolo prezidentské volby se v Česku odehraje přesně za půl roku. Už nyní ale ve společnosti vzbuzují emoce jména prvních ohlášených i možných kandidátů, kteří chtějí nahradit současnou hlavu státu Miloše Zemana. Podle bývalého kandidáta a spisovatele Michala Horáčka je současný způsob voleb demokratičtější než dřív. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský je ale naopak přesvědčen, že zavedení přímé volby prezidenta byl populistický krok. Společně s historikem Michalem Stehlíkem a komentátorem Davidem Klimešem diskutovali v pořadu Události, komentáře.
14. 7. 2022|

Bývalí politici a signatáři Charty 77 vyzvali Zemana k abdikaci. Vadí jim jeho dlouholetá podpora Ruska

Podle společného prohlášení osmi bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 by měl prezident Miloš Zeman abdikovat kvůli tomu, že se podporou ruského prezidenta Vladimira Putina stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině. Výzvu podpořil někdejší předseda vlády a Senátu Petr Pithart, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová nebo Zemanův protikandidát z minulých prezidentských voleb Michal Horáček. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček prohlášení nekomentoval.
1. 3. 2022|

Policie pokračuje v trestním řízení s exposlanci Volným a Roznerem. Po neobhájení mandátu už nemají poslaneckou imunitu

Policisté pokračují v trestním řízení bývalé poslance Lubomíra Volného (Volný blok) a Miloslava Roznera (SPD). Ve sněmovních volbách neobhájili mandát a přišli tak o imunitu. ČT to potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. O vydání Volného k trestnímu stíhání požádala policie v květnu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy, končící sněmovna už ho ale neprojednala. Roznera pak kvůli jeho výrokům o táboře v Letech už dříve vydat odmítla.
22. 10. 2021|

Zemřel zpěvák František Segrado

Ve věku 66 let zemřel v sobotu zpěvák, herec a výtvarník František Segrado. Informovala o tom režisérka a scenáristka Marta Santovjáková Gerlíková, která s hudebníkem natočila celovečerní rodinný film z Valašska Děda. Segrado byl označován za renesančního člověka, jako textař a zpěvák čtyři desítky let účinkoval v nejrůznějších hudebních skupinách, znám byl také svou účastí v projektech Petra Hapky a Michala Horáčka. Své první sólové album dokončil v téměř šedesáti letech.
25. 7. 2021|

Vzpomínky na Hanu Hegerovou: Byla pravdivá, uměla vyvolat smích i husí kůži

Hana Hegerová bývá označována za „první dámu českého šansonu“ nebo „českou Edith Piaf“. Takové nálepky sice prý neslyšela ráda, vysloužila si je ale svou pečlivostí při výběru repertoáru i jeho nastudování a autenticitou, kterou dovedla oslovit. Především pravdivost na zpěvačce, která zemřela 23. března, oceňují její kolegové z hudební branže.
24. 3. 2021|

Soud uložil Ondráčkovi omluvu za nařčení Horáčka ze spolupráce s StB

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček se má omluvit za výroky o někdejším prezidentském kandidátovi Michalu Horáčkovi, kterého v roce 2017 nařkl ze spolupráce s bývalou komunistickou Státní bezpečností (StB). V pátek o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1, o rozsudku informoval server iDNES.cz. Verdikt není pravomocný a Ondráček se proti němu může odvolat.
18. 12. 2020|

Migranty přirovnala k invazivním druhům. Výbor Maříkovou z SPD doporučil nevydat ke stíhání

Sněmovna by neměla vydat poslankyni SPD Karlu Maříkovou k trestnímu stíhání. Plénu to doporučil mandátový a imunitní výbor, který s policejní žádostí vyslovil jednomyslný nesouhlas. Policie chce Maříkovou obvinit kvůli jejím výrokům o migrantech. Dolní komora parlamentu by měla o vydání rozhodnout na schůzi, která začne v úterý odpoledne.
21. 4. 2020|
1989

Komunistický monolog skončil. Před 30 lety si Havel promluvil s premiérem Adamcem

Před třiceti lety – 26. listopadu 1989 – se tehdejší disident Václav Havel sešel s komunistickým premiérem Ladislavem Adamcem. Schůzka, která se konala v Obecním domě, začala velmi neformálně a přihlíželo jí mnoho televizních kamer a fotoaparátů. Opozice během ní pozvala premiéra na manifestaci na Letné. Následná série intenzivních jednání po několika týdnech vyústila ve jmenování „vlády národního porozumění“ v čele s Mariánem Čalfou a abdikaci prezidenta Gustava Husáka, kterého ve funkci vystřídal Havel.
26. 11. 2019|
1989

Rychlý vzestup, rychlý rozpad. Před 30 lety vzniklo Občanské fórum

„Strany jsou pro straníky, Občanské fórum je pro všechny“. Tak znělo slavné volební heslo politického hnutí, které se stalo klíčovým aktérem sametové revoluce. Právě Občanské fórum (OF) v čele s Václavem Havlem a dalšími disidenty vstoupilo do dialogu s komunistickým režimem a provedlo zemi dramatickou cestou k demokracii. OF vzniklo v pražském Činoherním klubu přesně před 30 lety, 19. listopadu 1989.
19. 11. 2019|

Kocáb, Müller a Soukup vyjeli z Penzionu Svět na společné turné

Ondřej Soukup, Richard Müller a Michael Kocáb se sešli na jednom pódiu. Tři výrazné osobnosti česko-slovenské hudební scény připravily společné podzimní turné s názvem Šansony a jiné písně. Za sebou mají už několik koncertů na Slovensku a také první českou zastávku v Plzni.
22. 10. 2019|

Hvězda padla vzhůru. Zemřel Karel Gott

Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Jeden z nejpopulárnějších českých zpěváků a výrazná osobnost tuzemské kultury posledního půlstoletí. Podle prezidenta Zemana je Gottovo úmrtí zarmucující zpráva pro celou zemi. Česko se se zesnulým zpěvákem rozloučí státním pohřbem, zatím neurčený den jeho konání bude rovněž dnem státního smutku.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 21:08|

„Gott prostě neumírá.“ Umělci vzpomínají na Karla Gotta

Karel Gott, jenž v úterý zemřel ve věku osmdesáti let, se za desetiletí své kariéry potkal s řadou osobností. Jeho kolegové z umělecké branže o něm mluví jako zpěvákovi s jedinečným hlasem a smyslem pro humor, který věděl, co chce, a byl velmi pracovitým profesionálem. Chtěl lidi spojovat, ne rozdělovat – zaznívá i v souvislosti s Gottovou kariérou v dobách normalizace.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 18:29|

Gott chtěl být poslem dobrých zpráv, být s lidmi byla jeho existence, vzpomíná textař Horáček

„Jevilo se, že takový člověk je skoro nesmrtelný. Česká kultura ztrácí jedinečný hlas,“ komentuje úmrtí zpěváka Karla Gotta textař Michal Horáček. Přiznává, že pro „Sinatru Východu“ se mu texty psaly těžko, Gott si ale vždy dokázal vybrat skladby, které rozdávaly úsměv. Zesnulý umělec byl podle Horáčka dobrým člověkem, který chtěl být poslem dobrých zpráv.
2. 10. 2019|

Glosa: Jak se Robin Narcis Kvapil nestal prezidentem

Dokument Máme na víc po loňské podzimní premiéře na jihlavském filmovém festivalu nyní vstoupil do běžné distribuce. Protagonista Michal Horáček souhlasil s natáčením pod podmínkou, že výsledek nebude jeho oslavou. To je splněno. Film oslavuje někoho jiného.
31. 1. 2019|

Imunitní výbor se postavil za Ondráčka. Jeho vydání policii sněmovně nedoporučil

Mandátový a imunitní výbor nedoporučil sněmovně, aby vydala poslance KSČM Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání. Členové výboru tak rozhodli po asi dvouhodinovém jednání, na kterém vyslechli nejen komunistického poslance, ale i vyšetřovatele a státního zástupce. Policisté chtěli Ondráčka stíhat kvůli jeho výrokům vůči někdejšímu prezidentskému kandidátovi Michalu Horáčkovi.
25. 9. 2018Aktualizováno25. 9. 2018, 20:44|

Imunitní výbor začal jednat o vydání komunisty Zdeňka Ondráčka

Sněmovní mandátový a imunitní výbor ve středu začal projednávat policejní žádost o vydání komunistického poslance Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání. Případ se týká Ondráčkových výroků vůči někdejšímu prezidentskému kandidátovi Michalu Horáčkovi. Výbor debatu po zhruba 45 minut dlouhém jednání přerušil do 25. září, na kdy byli pozváni také vyšetřovatel případu a státní zástupce. Poslanci do té doby mají příležitost nahlédnout na policii do spisu.
5. 9. 2018|

Dokumentaristé zvou k sobě na Živé kino. „Přišel“ i Michal Horáček

Projekt Živé kino zve diváky na předpremiéru dokumentů na místa, kde vznikaly. Třeba k režisérovi domů nebo do střižny. Netradiční projekce v Praze tak na přelomu srpna a září představují pět snímků, které v premiéře uvede na podzim festival dokumentů v Jihlavě. První diváci už mohli vidět například film ze zákulisí prezidentské kampaně Michala Horáčka.
31. 8. 2018|

Policie chce vydat k trestnímu stíhání komunistického poslance Ondráčka

Do sněmovny dorazila policejní žádost o vydání komunistického poslance Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání. Trestní oznámení pro pomluvu podal bývalý kandidát na prezidenta Michal Horáček. Podle Ondráčka jde o předvolební boj.
15. 8. 2018Aktualizováno15. 8. 2018, 21:21|
Volba prezidenta

Na kolik vyšel jeden hlas? Nejvíc „platil“ Kulhánek, nejméně Hilšer

„Vítězem“ prezidentských voleb se stal lékař Marek Hilšer, v závěsu za ním se umístil hudebník Petr Hannig. Tak by vypadalo pomyslné finále, kdyby se získané hlasy kandidátů přepočítaly na peníze vydané v kampani. Hlas pro Hilšera vyšel na 3,3 koruny, pro Hanniga o korunu víc. Naopak manažer Vratislav Kulhánek získal hlas za částku blížící se třem stovkám, textař Michal Horáček pak za 70 korun.
14. 1. 2018Aktualizováno15. 1. 2018, 18:38|